Manipulatie? Goudprijs zakt vlak voor publicatie banencijfer

Onderstaande grafiek van Nanex laat een close-up zien van 200 milliseconden aan handel in goudcontracten. De balkjes onderaan de grafiek laten zien hoeveel contracten er op ieder moment verhandeld werden. De goudprijs begon 62 milliseconden vóór de publicatie van het banencijfer al te dalen en stond 30 milliseconden later al 0,5% lager (een kwart van de totale daling van vrijdag). Dat was nog steeds voor de publicatie van het cijfer.

De balkjes onder de grafiek laten zien dat een groot handelsvolume zich op een paar milliseconden concentreerde. Nu zijn er verschillende verklaringen mogelijk. Het minst waarschijnlijk is toeval, een optie die je nooit mag uitsluiten. Ook is het mogelijk dat het banencijfer heel iets eerder dan 8:30 werd vrijgegeven. In een tijdperk van high frequency trading (computerhandel) worden nieuwe macro-economische cijfers immers razendsnel ingeprijsd.

Het lijkt er dus op dat de goudprijs vrijdag gemanipuleerd werd of dat er iemand met voorkennis gehandeld heeft. We zien dergelijke koersbewegingen vaker bij publicatie van belangrijke macro-economische cijfers. De vraag is dat wie er achter deze verkoopgolf zat…

De goudprijs begon 62 milliseconden voor publicatie van Amerikaanse banencijfer al te dalen, klik voor een grotere versie (Bron: Nanex)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders