“Cash for Gold winkels keren te weinig geld uit”

Wie oude sieraden en munten naar een Cash for Gold winkel brengt laat veel geld liggen. In Ierland voerde Goldcore onderzoek uit naar de prijzen die de inkoopkantoren bieden voor een gouden ring. Gemiddeld werd 85% van de goudwaarde uitgekeerd. Dat is nog altijd een stuk beter dan de vergoeding die Cash for Gold winkels een paar jaar geleden uitkeerden.

Voor een ring die netto €250 aan goud bevat werd niet meer dan €212,50 geboden, zo schrijft de Ierse krant Businesspost. Het is begrijpelijk dat Cash for Gold winkels niet de goudwaarde bieden, omdat er kosten verbonden zijn aan het zuiveren van goud en omdat er winst gemaakt moet worden. Maar voor de consument betekent het een extra verlies bovenop de vervangingswaarde van een gouden sieraad.

Volgens Mark O’Bye van GoldCore is het verlies voor de consument nog groter als men de vergelijking maakt met de aanschafprijs van gouden sieraden. Een gouden ring die voor €1.000 gekocht is bij een juwelier bevat misschien maar €250 aan goud. Daarvan wordt ongeveer 85% uitgekeerd bij een Cash for Gold winkel.

Consumenten moeten opletten

O’Bye zegt dat consumenten voorzichtig moeten zijn als ze oude sieraden verkopen bij een goudloket. “Op de korte termijn lijkt het een aantrekkelijke deal, gezien de economische crisis. Maar als je de originele aankoopprijs in ogenschouw neemt, dan kom je tot de conclusie dat Ierse consumenten een hele slechte deal krijgen.”

Hij is tevens van mening dat het publiek misleid wordt door veel Cash for Gold winkels. “Vaak wordt geroepen dat de goudprijs heel hoog staat, maar historisch gezien is dat niet het geval. Gecorrigeerd voor inflatie zijn de goudprijzen van €1.000 en $1.300 ver beneden het record van 1980“, zo stelt O’Bye. Gecorrigeerd voor de inflatie van de afgelopen dertig jaar zou de goudprijs naar $2.400 per troy ounce moeten stijgen om het oude record te evenaren.

Steeds betere prijzen

De afgelopen jaren is de markt van sloopgoud al behoorlijk op scherp gezet. Vergeleken met drie jaar geleden bieden de Cash for Gold winkels veel betere prijzen voor uw oude sieraden. Toen was de kans om slechts de helft of een kwart van de goudwaarde van sieraden uitgekeerd te krijgen nog vrij groot, vooral bij de aanbieders die veelvuldig op televisie reclame maakten.

Juwelen versus beleggingsgoud

Wie zijn vermogen wil bewaren in goud kan veel beter beleggingsgoud kopen dan gouden sieraden. Beleggingsgoud heeft vrijwel altijd een standaardgewicht en een hoge zuiverheid van 22 of 24 karaat. Gouden munten en goudbaren zijn veel makkelijker te verhandelen en daarom wordt er een veel betere prijs voor geboden bij verkoop. Daar komt bij dat beleggingsgoud is vrijgesteld van BTW. Op sieraden wordt deze belasting wel in rekening gebracht.

Steeds betere prijzen voor uw oude sieraden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.