Goud en zilver report (Week 14)

Afgelopen vrijdag was de wereldwijde goudmarkt gesloten, maar door bewegingen op de valutamarkt zagen we de goudprijs in euro’s wel bewegen. Door een teleurstellend banencijfer uit de VS werd de euro sterker ten opzichte van de dollar, waardoor de goudprijs in euro’s met meer dan een procent daalde naar een niveau van ongeveer €1.090 per troy ounce en €35.000 per kilo. Ook de zilverprijs in euro’s daalde afgelopen vrijdag als gevolg van het wisselkoerseffect. Vrijdag steeg de euro tegenover de dollar  met ongeveer een procent naar bijna $1,10, het hoogste niveau in een maand tijd.

Vorige week zagen we opnieuw grote koersbewegingen in beide edelmetalen. De goudprijs begon de week op een koers van ongeveer €1.095 per troy ounce, steeg in de loop van de week naar €1.120 per troy ounce en daalde uiteindelijk door het aansterken van de euro weer naar de slotkoers van een week eerder. De zilverkoers liet een soortgelijk patroon zien: We begonnen de week bij een koers van €495 per kilo en zagen die gedurende de week oplopen naar €510, maar op vrijdag zakte de prijs van het metaal weer onder de grens van €500.

Goudprijs reageert op banencijfer

Vandaag open de goudmarkt weer na een lang paasweekend. Niet geheel onverwacht zien we daarom nu pas de volledige impact van het slechte banencijfer uit de VS. De goudkoers steeg met 1,55% naar ongeveer €1.110 per troy ounce, terwijl de prijs van een kilo zilver met 2,36% steeg naar €502. In dollars stegen de goudprijs met 1,5% naar $1.220 per troy ounce en klom de zilverprijs met bijna 2,8% naar $17,15 per troy ounce.

goudprijs-6april2015

Goudprijs in euro per troy ounce

zilverprijs-6april2015

Zilverprijs in euro per kilo

Arbeidsmarkt VS herstelt langzaam

Door het slechtere banencijfer verliest de markt het vertrouwen in een snelle renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Goldman Sachs gaf naar aanleiding van het slechtste banencijfer in twee jaar het volgende commentaar:

Today’s employment report was a disappointment, as payrolls posted a weaker-than-expected gain in March and employment gains were revised down in prior months. The FOMC’s labor market condition of “further improvement” nonetheless strikes us as a manageable hurdle. Bad weather likely weighed on the latest employment report, slack measures continued to narrow in March and the unemployment projections in the SEP suggest that the FOMC was already expecting a slowdown in the pace of employment gains in coming months. The inflation condition is a much higher hurdle. Given recent inflation news—including the deceleration in year-over-year core PCE inflation to 1.4%, nominal wage growth of 2% and declines in some indicators of long-term inflation expectations—being “reasonably confident” in inflation returning to the 2% target is a tall order.”

Volgens Goldman Sachs verloopt het herstel van de Amerikaanse economie moeizamer dan verwacht en zal daarom ook de inflatie voorlopig ver beneden de doelstelling van 2% blijven. Dat vraagt om een soepel monetair beleid en – waarschijnlijk – verder uitstel van de beloofde renteverhoging. Sinds het uitbreken van de financiële crisis zijn er heel veel banen verloren gegaan, veel meer dan er in de jaren daarna terugkwamen. De volgende grafiek laat deze ontwikkeling goed zien. Merk op dat het effect van de bevolkingsgroei niet in deze grafiek is meegenomen. Er zijn vandaag de dag per saldo meer banen dan in december 2007, maar bij een groeiende populatie betekent het dat er naar verhouding meer mensen zonder werk zitten dan voor de crisis.

jobs-recession-us

Langzaam herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt (Bron: Wall Street Journal)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders