Citigroup: “Goud is even waardeloos als Bitcoin”

Volgens Willem Buiter, hoofdeconoom van Citigroup, heeft goud geen enkele intrinsieke waarde. Ook is het heel kostbaar om goud te delven, waarmee de vergelijking met Bitcoin volgens hem compleet is. Voor het uitrekenen van een nieuwe Bitcoin is veel energie nodig, bovendien hebben crypto-valuta volgens Buiter geen enkele intrinsieke waarde. De hoofdeconoom van Citigroup maakte deze opmerkingen naar aanleiding van het Zwitserse referendum over goud, dat aanstaande zondag gehouden wordt. In het 14 pagina’s tellende rapport vat hij zijn standpunt als volgt samen.

Volgens Buiter kan een centrale bank in plaats van goud beter een gebalanceerde portfolio van grondstoffen hebben. “Nog beter dan dat is een gebalanceerde portfolio van grondstoffen-ETF’s of andere grondstofderivaten”, aldus de econoom. Het is opmerkelijk dat Willem Buiter beweert dat goud geen plaats verdient op de balans van een centrale bank, terwijl Greenspan onlangs nog suggereerde dat fysiek goud een essentieel onderdeel is van de totale reserves van een centrale bank.

De volledige versie van dit artikel verscheen eerder op een partner blog.

willem-buiter-citi

Willem Buiter vergelijkt goud met Bitcoin. Beide zijn volgens hem nutteloos en kostbaar om te produceren

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

8 gedachten over “Citigroup: “Goud is even waardeloos als Bitcoin”

  • Deze man is duidelijk ingehuurd door de SNB. Waarom baschen bankeconomen altijd het fysieke goud, terwijl de hele wereld dit spul graag wil hebben.

    Goud is juist interessant, en in tegen stelling van wat Buiter zegt..’OMDAT ‘ het zo moeilijk winbaar is en hierdoor de totale hoeveelheid bestaand goud niet even verdubbeld kan worden binnen een jaar zoals ze doen met fiat geld.
    En dat ‘mijnen’ zoals ze dat zo mooi noemen, geldt ook voor de bitcoin. (Snelle verdubbeling is hierdoor uitgesloten).

    Nee een keus tussen een papieren derivaat of fysiek goud zou voor mij een makkelijke zijn.

    Beantwoorden
    • Zilvermeeuw75

      Doe je voordeel er nu mee. Als de massa het financiële piramidespel door krijgt of de papieren handel in goud en zilver springt zal de goudprijs niet lang op dit niveau blijven en zal het hoogtepunt van 1900$ maar een klein voorproefje blijken. De centrale bankiers van de niet-door-de-VS gestuurde landen weten dit en hamsteren rustig verder. Als NL zal nooit meeliften op die prijsstijging maar als individuele Nederlander is er (nog) niets wat je tegenhoudt om je eigen maatregelen te treffen. Al heeft daar wel iets voor nodig wat men tegenwoordig maar weinig ziet: Een eigen mening over bepaalde zaken (die afwijkt v h MSM verhaal) en de ballen om te zettenen de daad bij het woord voegen en investeren in iets wat momenteel totaal niet rendabel lijkt. De keuze is aan U beste Nederlander, Time is running out

      Beantwoorden
      • Het is interessant om te zien dat goud in de eurozone is vrijgesteld van BTW. Dat is een geweldige uitnodiging om goud te kopen, nietwaar? Blijkbaar ziet ook de ECB goud als een belangrijke financiële asset en niet als grondstof.

        Beantwoorden
  • Het idee van geld is dat het schaars is. Waardevast en niet manipuleerbaar.

    Bankiers willen ander geld namelijk goedkoop geld dat gecreëerd kan worden uit het niets. Het geld is dan zo overvloedig als water voor diegene die het creëren – de banken – en zo schaars als diegene willen voor alle anderen.

    Van het boek The Creature from Jekyll Island weten we de echte motieven van bankiers voor die voorkeur voor goedkoop geld. Dat zijn dus andere doelen dan de officiële doelen: prijsstabiliteit en misschien economische groei. Dit boek gaat over de Federal Reserve maar die bank is precies dezelfde zwendel als alle andere banken.

    Ik noem drie van de belangrijkste doelen van bankiers met het “bankbedrijf”.

    Tegengaan van “private capital formation”. De Wall Street bankiers moesten met lede ogen aanzien hoe steeds minder een beroep op hun werd gedaan. Bedrijven en particulieren konden in toenemende mate in hun eigen geldbehoefte voorzien. Door te sparen. De basis van kapitalisme. Er werd steeds minder geleend. Er waren steeds minder schulden. Met goedkoop geld-uit-niets is het makkelijk concurreren met dat spaargeld – waarvoor wel echt gewerkt moet worden.

    Tegengaan van concurrentie. De Wall Street bankiers werden geconfronteerd met toenemende concurrentie van steeds meer kleinere banken. Een kartelovereenkomst waarin die grotere banken het geldcreatie proces controleren ruimt concurrentie effectief uit de weg. Banken worden steeds groter. Too big too fail. And jail inmiddels.

    Het derde doel wat bankiers hebben is om de belastingbetaler voor de onvermijdelijke verliezen van de zwendel te laten opdraaien. Samenwerking met de overheid is daarvoor onontbeerlijk. Dat is zo geregeld want overheden geven graag meer uit dan er binnenkomt.

    Regelmatig wordt er druk gedelibereerd over wat er mankeert aan het financiële/monetaire systeem. Men staat er dan typisch niet bij stil dat het UITSTEKEND functioneert. Dat het precies doet en heeft gedaan wat bankiers voor ogen hadden.

    Die bankiers vonden hun zwendel zo perfect dat ze het niet na konden laten er uiteindelijk in het openbaar over op te scheppen. En artikeltjes over te schrijven.

    En zodoende kon daar vervolgens uiteindelijk een boek over worden geschreven. Zodat iedereen die het wil weten kan weten dat het “bankbedrijf” de zwendel is. De grootste zwendel in de geschiedenis van de mensheid.

    Reguleren helpt dan niet. Drastisch hervormen misschien wel. Bijvoorbeeld met goud en Bitcoin.

    Beantwoorden
  • knowitall

    goed gesproken door “bankier gehaktdag”. We leven helaas in een wereld waar de neo facisten het voor het zeggen hebben, inclusief onze lamme laffe regeringen, die dit niet durven aan te pakken. De BRICS bank is de kluizen aan het vullen met goud en zilver, en hier is iemand van Citi-bank aan het beweren dat Goud geen waarde heeft. Hopenlijk beseft men ook dat CITI bank een van de eigenaren in van de Federal Reserve. Gelukkig beginnen meer mensen in te zien wat werkelijk gaande is, maar helaas zijn dat er nog veel en veel te weinig. Koop fysiek goud of zilver, daar doe je beter aan dan papier geld op te slaan. Succes allemaal. De depressie komt eraan!

    Beantwoorden
    • Ik ben nu het boek “When Money Dies” aan het lezen, dat gaat over de hyperinflatie in de Weimarrepubliek. Wat ik uit dat verhaal lees is dat men ook toen nog tot op het laatst blind vertrouwen had in waardepapieren en dat men een rotsvast geloof had in de veiligheid van staatsobligaties. Hoe ver zaten ze ernaast, dat ze uiteindelijk al hun kostbaarheden voor een habbekrats van de hand moesten doen om eten te kunnen kopen.

      En wie kocht al die mooie spullen (schilderijen, sieraden, piano’s, tapijten) op? Dat waren buitenlanders met vreemde valuta en met fysiek goud. Vaak van Joodse afkomst.

      Als men wat vaker in de geschiedenis zou duiken zou men vanzelf tot dat soort inzichten komen.

      Beantwoorden
      • Verwacht je hyperinflatie Frank? #wel benieuwd naar jouw visie

        Beantwoorden
        • In de eurozone niet zo snel. Als economische regio heeft ze een evenwicht op de handelsbalans en ook is de centrale bank zeer terughoudend in het monetaire beleid. Een groter probleem voor de Eurozone is het bestrijden van deflatie. Daar zijn ze in Frankfurt nog niet helemaal over uit. De roep om de spreekwoordelijke geldpers aan te zetten wordt steeds groter.

          Waar ik wel hyperinflatie verwacht is in de VS. De Amerikaanse dollar wordt nu nog wereldwijd aangehouden als reserve, omdat deze valuta nog steeds gebruikt kan worden om olie en andere grondstoffen te kopen. Landen houden dollarreserves aan alsof het goud is, te zot voor woorden. Waar ik op Marketupdate al een aantal jaar over schrijf is de trend van de-dollarisatie. Kijk naar de besluiten die Rusland, China en andere BRICS-landen nemen en zie hoe landen sinds het uitbreken van de crisis zoeken naar alternatieven voor de dollar. Centrale banken kopen weer goud en sluiten onderling overeenkomsten om met de eigen munt te betalen.

          Trek je dit plaatje door naar de langere termijn, dan zal de dollar uiteindelijk niet meer geaccepteerd worden als betaalmiddel voor olie. De dollar heeft dan nog alleen maar koopkracht in de VS. Je raad al wat er dan gaat gebeuren: het buitenland zal proberen die honderden miljarden dollars om te wisselen voor tastbare zaken en goederen uit de VS. Omdat er een limiet is aan wat de VS de rest van de wereld te bieden heeft aan tastbare bezittingen en exportproducten zal de prijs ongekend opgedreven worden.

          Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo