Zilveren munten nog steeds slecht leverbaar

Een maand geleden schreven we al over de lange levertijd op zilveren munten, zoals de Amerikaanse Silver Eagle, de Canadese Maple Leaf en de Oostenrijkse Philharmoniker munten van één troy ounce. De verschillende munthuizen hebben sindsdien hun uiterste best gedaan om de productie op te schroeven, maar daarmee zijn de problemen nog niet verholpen.

“De vraag naar de zilveren munten is zelfs zo groot dat onze leverancier geen indicatie meer kan geven van de levertijd. We kunnen op dit moment zelfs geen zilveren Maple Leaf munten meer bestellen. Andere munten zijn ook slecht leverbaar”, zo verklaarde Sander Noordhof van Goudstandaard. Mede daardoor is de premie op de munten de afgelopen weken sterk toegenomen. “Anders dan beleggingsgoud is zilver belast met btw, omdat de overheid het aanmerkt als een industrieel metaal. Over zilverbaren betaal je dus 21% btw, terwijl zilveren munten onder de gunstige btw margeregeling vallen. Daarom komen beleggers die zilver kopen al snel uit bij deze munten.”

Zoals we eerder al schreven hebben de munthuizen een beperkte productiecapaciteit. De vraag naar beleggingsmunten is moeilijk te voorspellen en de munthuizen willen voorkomen dat ze teveel productiecapaciteit hebben. Het uitbreiden van de productiecapaciteit is een investering die zich op de lange termijn terug moet verdienen. De munthuizen moeten een inschatting maken van de toekomstige vraag en zijn daarom terughoudend met het doen van investeringen.

silver-coins

Zilveren Maple Leaf is op dit moment zelfs niet meer te bestellen

Spreiding van het vermogen

“Sinds het uitbreken van de crisis is de vraag naar zilveren munten enorm gestegen”, zo merkt Sander Noordhof op. “Spaarders en beleggers willen spreiding aanbrengen in hun vermogen en besluiten daarom zilveren munten te kopen. Ze willen fysiek bezit hebben en geven daarom vaker de voorkeur aan munten boven papieren afgeleiden als zilver-ETF’s.”

Door de daling van de zilverprijs van de afgelopen jaren is de vraag naar de munten eigenlijk alleen maar verder toegenomen. Het jaar 2013 was voor verschillende munthuizen al een recordjaar en in 2014 wisten sommige munthuizen opnieuw een record neer te zetten. Bij de US Mint, het grootste munthuis ter wereld, rolden er het afgelopen jaar bijna 44 miljoen zilveren munten van de band. Ter vergelijking, voor het uitbreken van de financiële crisis produceerde dit munthuis jaarlijks hooguit 10 miljoen zilveren munten.

Tekort houdt aan

Het tekort aan zilveren munten duurt nu al langer dan een maand en het zal nog wel even duren voordat de achterstanden zijn weggewerkt. Volgens Sander Noordhof is het heel moeilijk om te zeggen wanneer de beleggingsmunten weer goed verkrijgbaar zijn. Tot die tijd kunnen beleggers alternatieven overwegen. “De zilveren kilomunten vallen onder dezelfde btw margeregeling en zijn dus een interessant alternatief voor de beleggingsmunten van 1 troy ounce. Wie voor de scherpste prijs zilver wil kopen kan ook kiezen voor zilverbaren in combinatie met opslag in Zwitserland. Deze zilverbaren (100 en 1.000 troy ounce) zijn vrijgesteld van btw en zijn direct leverbaar. Dit is de goedkoopste manier om fysiek zilver aan te kopen.”

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard

Goudstandaard heeft de volgende kilomunten nog ruim op voorraad:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo