ICBC neemt grootste goudkluis in Londen over

De Chinese bank ICBC versterkt haar positie op de Europese goudmarkt door de grootste kluis van Europa te kopen. Het gaat om een goudkluis in Londen die in 2012 door Barclays geopend werd en waar tot 2.000 ton goud in opgeslagen kan worden. Bloomberg schrijft dat de daadwerkelijke overdracht van de kluis aan het Chinese ICBC in juli zal plaatsvinden.

Op de goudmarkt in Londen wordt jaarlijks $5 biljoen aan goud verhandeld, goud dat in veel gevallen slechts op papier van eigenaar wisselt. Het goud van Londen ligt verspreid over verschillende goudkluizen in de stad, waarvan een aantal eigendom zijn van de Bank of England en een aantal van private partijen zoals banken.

De kluis die ICBC gekocht heeft is in een jaar tijd gebouwd en bevindt zich op een geheime locatie in Londen. Barclays verkoopt de kluis omdat ze haar activiteiten in de goudmarkt wil afstoten en zich wil gaan richten op andere activiteiten. Het was een buitenkans voor ICBC, dat zich wil ontwikkelen tot de grootste en belangrijkste goudbank van China.

icbc-standardbank

ICBC wil grootste goudbank van China worden

Onlangs wist ICBC zich nog te kwalificeren als zogeheten market maker van de Londen Bullion Market Association (LBMA). De laatste keer dat een bank deze status wist te bemachtigen was in 2005. Als market maker kan de Chinese bank ook rechtstreeks goudtransacties uitvoeren tussen verschillende partijen, de zogeheten over-the-counter (OTC) handel. Daarmee voegt de Chinese bank zich in het rijtje met goudbanken als HSBC, JP Morgan, Bank of Nova Scotia, ScotiaMocatta en UBS. Mark Buncombe van ICBC Standard Bank licht de overname van de goudkluis verder toe:

“Met deze overname kunnen we onze strategie om de grootste Chinese bank in de edelmetaalmarkt te worden beter uitvoeren. Het bemachtigen van een goudkluis stelt ons in staat onze dienstverlening uit te breiden met clearing en verwerking.”

Uitbreiding in de goudmarkt

Begin dit jaar nam ICBC al een goudkluis met een capaciteit van 1.500 ton in gebruik. Deze kluis van G4S werd voor een bedrag van $4 miljoen gehuurd. Met deze opslagfaciliteiten kan de Chinese bank haar klanten beter ondersteunen ten aanzien van de opslag van edelmetalen en het verhandelen van goud en andere edelmetalen.

gs-logo-breed

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard, gespecialiseerd in de aankoop, verkoop en verzekerde opslag van fysiek edelmetaal.

Wilt u meer weten over beleggen in goud? Kijk dan eens op www.goudstandaard.com of neem telefonisch contact op via 088-4688488.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *