Russische miljardair gelooft weer in goud

Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte

Ooit, in 2011, leek goud de barrière van $ 2000 per troy ounce zonder veel moeite te gaan doorbreken. Het heeft echter niet zo mogen zijn. In 2015 ligt de prijs ruim 40% lager dan het hoogste niveau in 2011. Het hele jaar beweegt de prijs zich binnen een bandbreedte van $1.100 en $1.200 per troy ounce. De hele discussie over het al of niet verhogen van de rente speelt hierbij een cruciale rol. Een hogere rente en een sterkere dollar pakken per definitie verkeerd uit voor goud. Dat genereert geen rendement voor de koper en wordt internationaal in dollars afgerekend.

Ondanks de moeilijke omstandigheden lijkt de belangstelling om in goud te beleggen weer voorzichtig toe te nemen. Verschillende goud-etf’s, zoals het Market Vectors Gold Miners ETF en het SPDR Gold Shares ETF, noteren recent een instroom die hoger is dan de uitstroom. Daar zijn uiteenlopende oorzaken voor aan te wijzen. Zo heeft de Fed besloten voorlopig de rente niet te verhogen, maar zijn ook steeds meer beleggers verontrust over de slechte gang van zaken in China en de turbulentie op vooral de aandelenmarkten. Het kan zijn dat deze groep beleggers de vertrouwdheid van goud als veilige haven weer opzoekt. De goudprijs krijgt bovendien een steuntje in de rug van de aantrekkende vraag naar baar goud vanuit China. Dat gebeurt altijd aan de vooravond van het Chinese nieuw jaar.


gold-oreMisschien hebben sommige beleggers nog een extra reden tot goud kopen. Ze laten zich dan inspireren door het voorbeeld van de Russische miljardair en mijnbouwer Alexey Mordashov. Zijn bedrijf Nordgold NV is actief het overnamepad op gegaan met de bedoeling de reserves fors op te voeren. Het bedrijf zou daadwerkelijk belangstelling hebben voor het Sukhoi Log veld met geschatte goudvoorraad van 1953 ton.

Mordashov gelooft, dat door het opdrogen van de investeringen, dit wel moet uitmonden in een daling van de productie. Hij is ervan overtuigd dat in dit jaar de productie zal pieken om daarna om te slaan in een krimp. Die krimp kan juist door het gebrek aan recente investeringen behoorlijk lang aanhouden. Mijnbouwers zullen volgens deze Russische magnaat pas weer in nieuwe productiecapaciteit willen investeren als de prijs voor een troy ounce weer in de buurt komt van $ 1400. In de tussentijd zal er in de sector een consolidatiegolf op gang komen. Veel, vooral jonge, bedrijven genereren te weinig vrije kasstromen en hebben te hoge schulden om zelfstandig te overleven! Voor de grotere bedrijven is dat een stuk gemakkelijker. Ze worden een prooi voor de gevestigde orde met diepere zakken.

gold-weekly-price-chart

De goudprijs in dollars zit al jaren in een dalende trend

Of Mordashov goed gokt, moet nog blijken. Wel heeft het er de schijn van, dat de prijsdaling aan het afvlakken is. Lang is er op gespeculeerd, dat de goudprijs definitief onder $ 1.100 zou dalen. Het is niet gebeurd, in ieder geval nog niet. Als de bodem bereikt is, kan de prijs misschien voorzichtig opkrabbelen. Mordashov heeft gelijk, als hij wijst op de risico’s op termijn van te weinig investeren.

Cor Wijtvliet

Hoofdredacteur Beurshalte.nl

beurshalte-logoOver Beurshalte:

Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders