Nieuw bewijs van manipulatie goudprijs: De long-short strategie

Verschillende insiders zijn ervan overtuigd dat er manipulatie is in de goud- en zilvermarkt. Grote banken zouden door hun sterk geconcentreerde shortpositie in staat zijn de prijzen van het edelmetaal te onderdrukken. Dit zou gebeuren voorafgaand aan nieuwe economische data en bij ‘options expiry’.

Op de website SK Options Trading verscheen in augustus 2010 al een artikel over de opvallende koersbeweging van goud gedurende een handelsdag. Er gaan al langer verhalen rond dat de goudmarkt onderhevig is aan manipulatie, waarin centrale banken en grote Amerikaanse zakenbanken een kartel vormen waarmee ze de prijs van goud proberen te onderdrukken. Deze banken zijn vooral actief in de Amerikaanse handelstijd, waarin traditioneel de grootste volumes verhandeld worden.

Goudprijs fixing

Eerder onderzoek wees uit dat de PM fix, de prijs die in de middag (15:00 GMT) wordt geregistreerd in de goud- en zilvermarkt, opvallend vaak lager staat dan de AM fix, de registratie die in de ochtend (10:30 GMT) wordt gemaakt. Dat is vreemd voor een markt die al elf jaar op rij netto gestegen is, want dan zou je gemiddeld juist een opgaande dagelijkse trend moeten zien met gemiddeld hogere PM dan AM fixes.

Rondom de tijden van deze AM- en PM-fix zijn er wel vaker verdacht sterke koersbewegingen, maar dat is onderwerp voor een andere (zeer interessante) discussie. In dit bericht willen we namelijk een opvallende constatering met u delen. Bij SK Options Trading werd op basis van de vermeende manipulatie een fictieve handelsstrategie ontwikkeld die goud koopt gedurende de Aziatische en Europese handel en vervolgens de posities weer van de hand doet zodra de Amerikaanse handel opent. Deze strategie is in de praktijk nauwelijks rendabel, omdat er door de spread tussen de bied- en laatkoers en door de hoge transactiekosten dan weinig rendement overblijft. Als we deze praktische bezwaren wegdenken en vanuit een puur wetenschappelijk perspectief naar deze fictieve portefeuille kijken komen we tot een opmerkelijke conclusie:

De long-short strategie

Het long gaan in goud en later op die dag als de Amerikaanse handel opent weer short gaan levert namelijk een veel hoger rendement op dan een eenvoudige buy-and-hold strategie. En met veel bedoelen we ook echt veel, want een portefeuille van $100 miljoen die in 2001 op deze manier zou zijn opgebouwd zou dan inmiddels zijn uitgegroeid tot $5,26 miljard! Dat is een rendement van 43,24% per jaar. Wie in 2001 een bedrag van $100 miljoen in goud had gestopt en er vervolgens niet meer naar had omgekeken zou nu iets minder dan $500 miljoen aan goud in handen hebben. Een buy-and-hold strategie heeft sinds 2003 gemiddeld per jaar een rendement opgeleverd van 17,1%, minder dan de helft van het jaarlijkse rendement op de fictieve long/short portefeuille die speculeert op een koersstijging voorafgaand aan de AM fix en een koersdaling in de Amerikaanse handel (PM fix). Sinds 2009 is het verschil in rendement tussen de buy-and-hold strategie en de fictieve long-short portefeuille nog groter geworden, want in deze periode van drie jaar was het jaarlijkse rendement van de long-short strategie 64,4%.

Nieuw bewijs van manipulatie goudprijs

De buy-and-hold strategie wordt verslagen door de long-short strategie (voor aftrek transactiekosten en spread)

Manipulatie?

Afgezien van de praktische bezwaren van een dergelijke long-short strategie toont het wel heel duidelijk aan dat de goudmarkt zich niet volledig normaal en zeker niet efficiënt gedraagt. Dit wordt ook onderbouwd door andere data die SK Options Trading heeft verzameld, want een strategie die long gaat gedurende de Amerikaanse handel (dus tussen de AM en de PM fix) zou de belegger erg veel geld gekost hebben. In tien jaar tijd zou de portefeuille meer dan gehalveerd zijn volgens deze strategie, terwijl de onderliggende goudprijs in diezelfde periode wel 6x over de kop ging! Een opmerkelijke groot verschil, dat statistisch absoluut niet te verklaren is als toeval.

Wat verklaart dit opmerkelijke verschijnsel in de goudmarkt dan wel? Probeert men gedurende de Amerikaanse handelsuren te profiteren van de hogere goudprijs door enthousiast kopende Aziaten en Europeanen? Dat lijkt ons niet waarschijnlijk, ten eerste omdat de Amerikaanse spelers in de termijnmarkt voor goudmarkt veel sterker vertegenwoordigd zijn dan de Aziatische spelers en ten tweede omdat de goudprijs al elf jaar op rij netto gestegen is. Als de goudprijs echt overgewaardeerd zou zijn zou de koers in deze markt in elk geval niet elf jaar op rij kunnen stijgen en zouden de Amerikaanse zakenbanken die short gaan op goud meer succes moeten hebben in het omlaag brengen van de prijs.

Long gaan tussen de AM fix op 10:30 GMT en de PM fix op 15:00 GMT levert nog beter rendement

Long gaan tussen de AM fix op 10:30 GMT en de PM fix op 15:00 GMT levert nog beter rendement

Maar ook short gaan tijdens de Amerikaanse handel is netto een winnende strategie

Goudprijs tussen de AM fix en de PM fix daalt, de fictieve long portefeuille is een goede manier om geld te verliezen in een bull market!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo