China importeerde in oktober 131,19 ton goud uit Hong Kong

China heeft in de maand oktober netto 131,19 ton goud geïmporteerd via Hong Kong, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Hong Kong Census and Statistics Department waar Reuters haar hand op wist te leggen. Het is al de zesde maand op rij waarin China netto meer dan 100 ton goud invoert via Hong Kong, de belangrijkste doorvoerhaven voor het Chinese vasteland. De bruto import kwam overigens uit op 147,922 ton, het hoogste niveau sinds maart. In die maand werd er bruto 223,5 ton goud geïmporteerd, waarvan netto 130 ton achterbleef in China.

In september importeerde China bruto 116,3 ton goud vanuit Hong Kong, waarvan netto 109,4 ton. De volgende grafiek laat zien dat de bruto import van goud dit jaar aanzienlijk hoger uitvalt dan vorig jaar. We zijn nog bezig om alle netto importcijfers over 2012 te verzamelen, want die gegevens hebben we nog niet bij de hand. Zodra we deze netto importcijfers over 2012 ook hebben zullen we grafieken plaatsen van de netto import, omdat die dichter bij de werkelijke Chinese vraag naar goud liggen.

China importeerde in oktober opnieuw meer goud

China importeerde in oktober opnieuw meer goud

China importeert dit jaar recordhoeveelheid goud

Gedurende de eerste tien maanden van dit jaar heeft China netto 957,22 ton goud uit Hong Kong geïmporteerd. Met nog twee maanden te gaan is het zo goed als zeker dan de grens van 1.000 ton goud doorbroken zal worden. De bruto import van goud via Hong Kong kwam in de periode van januari tot en met oktober uit op 1.262,82 ton, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Toen werd er in dezelfde periode bruto 629,2 ton aan goud geïmporteerd vanuit Hong Kong.

Het verschil tussen de netto import van goud in 2013 en 2012 houdt u nog van ons tegoed, maar het zal ons niet verbazen als ook die cijfers een enorme stijging in de Chinese vraag naar goud laten zien. Chinezen kopen het edelmetaal in de vorm van baren, munten en sieraden en ze laten zich daarbij niet afschrikken door de grootste daling van goudprijs sinds jaren. Op het moment van schrijven staat de goudkoers in zowel euro’s, dollars als in Chinese yuan ongeveer 26 tot 28 procent lager dan begin dit jaar.

Chinese bruto en netto import van goud in 2013

Chinese bruto en netto import van goud in 2013

Rechtstreekse import van goud via Shanghai

China publiceert geen cijfers over de totale import van goud, maar omdat het meeste edelmetaal via Hong Kong geïmporteerd wordt gebruikt men deze cijfers als een indicator van de totale Chinese vraag naar goud. Afgelopen week werd bekend dat deze cijfers over Hong Kong de werkelijke vraag naar goud onderschatten, omdat China steeds meer metaal rechtstreeks importeert via Shanghai. Volgens berekeningen van Reuters is er dit jaar via deze alternatieve route al minstens 133 ton ingevoerd. Men verwacht dat de import via Shanghai verder zal toenemen. Volgens Philip Klapwijk van het in Hong Kong gevestigde consultancybureau Precious Metals Insight wijst de stijgende import via Shanghai erop dat de Chinese overheid het voor de bevolking makkelijker wil maken om goud te kopen en te verhandelen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “China importeerde in oktober 131,19 ton goud uit Hong Kong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders