‘Chinese kopers drijven zilverprijs omhoog’

De zilverprijs bereikte deze week het hoogste niveau in meer dan drie jaar tijd vanwege een toestroom van Chinese beleggers en in de zilvermarkt. Het edelmetaal werd in twee handelsdagen ongeveer tien procent duurder, een prijsstijging die we sinds 2011 niet meer gezien hebben. Op de Shanghai Futures Exchange werd maandag voor de vierde dag op rij meer zilver verhandeld, waarbij steeds hogere prijzen geboden werden voor het edelmetaal. Op maandagochtend piekte de prijs van een kilo zilver op de beurs van Shanghai naar 4.419 yuan, dat is omgerekend bijna €610.

“De zilverprijs wordt opgedreven door beleggers die zich vanwege de Brexit zorgen maken over een verdere renteverlaging door centrale banken”, zo verklaarde analist Sun Yonggang van Chaos Ternary Futures Co tegenover de Wall Street Journal. Een lage rente maakt goud kopen aantrekkelijker, omdat de dan minder rente misloopt.

silver-shanghai-wsjAfgelopen vrijdag werd er voor 95 miljard yuan aan zilvercontracten voor levering in december verhandeld. Een dag eerder werd er op de Shanghai Futures Exchange voor 50 miljard yuan aan zilver verhandeld en dat was al vier keer zoveel als het normale dagelijkse handelsvolume. Op een gegeven moment waren er bijna geen verkopers meer te vinden en schoot de zilverprijs hard omhoog, zo schreef de beurs van Shanghai maandag in een persbericht.

Chinezen duiken op zilver

Chinese beleggers zoeken een veilige haven vanwege de geopolitieke en economische onzekerheid in de wereld en vanwege de waardedaling van de Chinese munt. De yuan bereikte afgelopen week het laagste niveau in meer dan vijf jaar tijd en veel Chinezen verwachten dat de munt nog verder kan dalen ten opzichte van de dollar.

Zilver profiteert niet alleen van een opwaartse trend in grondstoffen, maar ook van haar status als veilige haven in onzekere tijden. Sinds het begin van dit jaar is de zilverprijs in dollars al met 44% gestegen, terwijl de prijs van goud dit jaar met 28% gestegen is. Eind vorig jaar zakte de zilverprijs nog naar het laagste niveau in meer dan vijf jaar tijd vanwege de verwachting van een renteverhoging in de VS en groeivertraging in China. Maar een grote crash van de Chinese economie bleef uit, evenals de gevreesde renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank.

Ongeveer de helft van de jaarlijkse zilverproductie wordt verwerkt door de industrie, terwijl de andere helft tot zilveren munten, baren en juwelen verwerkt wordt. Dat is ook de reden waarom de zilverprijs een hogere volatiliteit kent dan de goudprijs.

goud-zilver-opslag

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard, gespecialiseerd in de handel en opslag van edelmetalen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo