China gooit troy ounce overboord

De Chinese centrale bank lanceert op 28 oktober de nieuwe 2016 serie van gouden en zilveren beleggingsmunten. Bijzonder aan deze munten is dat het gewicht voor het eerst niet meer op een troy ounce gebaseerd is, maar op het metrieke systeem. De gouden en zilveren Panda munten, die in het verleden altijd in 1 troy ounce vorm geleverd werden, worden vanaf nu geslagen met een gewicht van 30 gram. Dat is iets minder dan de gewichtsmaat van 31,1034768 gram die we kennen als de troy ounce.

In een persbericht op de website van de Chinese centrale bank lezen we dat de nieuwe Panda beleggingsmunten vanaf 28 oktober beschikbaar zullen zijn. De gouden munten worden in negen verschillende formaten geproduceerd, de zilveren munten in drie verschillende gewichten. Alle munten hebben een zuiverheid van 99,9% en een nominale waarde in Chinese yuan.

Troy ounce

De historie van de troy ounce gaat terug tot het Romeinse geldsysteem, waarin ook bronzen staven gebruikt werden als een soort betaalmiddel. Deze staven hadden een gestandaardiseerd gewicht van één ‘troy pound’. Een twaalfde deel daarvan werd destijds een ‘uncia’ genoemd en daar kwam de Engelstalige benaming troy ounce vandaan. De troy ounce is dus 1/12 deel van het gewicht van die grote bronzen staven met een gewicht van een troy pound.

Het standaardgewicht van een troy ounce werd daarna steeds weer in stand gehouden.

gold-panda-2016-30gram

Gouden Panda munten van 30 gram

silver-panda-2016

Zilveren Panda munten van 30 gram

 

h/t: @BullionBaron

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders