China neemt nog een Afrikaanse goudmijn over

Het CAPM fonds is voor 74% eigendom van het in Hong Kong gevestigde Superb Gold Ltd. en voor 26% eigendom van een Afrikaans consortium dat onder leiding staat van Elias Khumalo. De betreffende goudmijn verkeerde in financiële problemen toen het door Harmony Gold verkocht werd aan Pamodzi Gold, zo valt te lezen op iafrica.com. De mijn was al niet meer operationeel, omdat mijnwerkers niet betaald werden en het werk hadden neergelegd. Het overwegend Chinese CAPM investeringsfonds zal de mijn nu weer operationeel maken en een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst opstellen om de mijnwerkers weer aan het werk te krijgen.

Lesiba Seshoka van de National Union of Mineworkers (NUM) was blij met de oveame: “Als vakbond kijken we uit naar de beëindiging van dit pijnlijk langdurige proces. We hopen dat onze leden weer snel aan het werk kunnen en daar het geld voor krijgen waar ze recht op hebben”.

China op oveamepad

Verschillende Chinese fondsen investeren wereldwijd in de ontwikkeling en exploitatie van mijnbouwbedrijven. Uit recente berichtgeving kunnen we voorbeelden halen van Chinese investeringen in Australië, Canada en Venezuela. Zelfs in de VS en in Groot-Brittannië koopt China waardevollebezittingen op om haar reserves te 'verzilveren' in tastbare waarde.

China doet steeds meer oveames in mijnbouwbedrijven, vooral in Afrika is het zeer actief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.