Goud en zilver report (Week 41)

Vorige week bereikte de goudprijs nog het laagste niveau van dit jaar en zakte de zilverkoers tot een niveau dat we sinds begin 2010 niet meer gezien hebben. Een sterke dollar drukt de prijzen van beide edelmetalen al maanden omlaag, maar af en toe is er ook een moment waarop de koersen herstellen. Dat gebeurde afgelopen week, na publicatie van de laatste notulen van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank maakte bekend dat er voorlopig nog geen renteverlaging aan zit te komen, nieuws dat zorgde voor een verzwakking van de dollar en een opwaartse koersbeweging voor de edelmetalen.

De goudprijs steeg de afgelopen week van €952,20 naar €969,11 per troy ounce (+1,78%), terwijl de prijs voor een kilo zilver steeg van €432,87 naar €442,81 (+2,3%). Zoals gezegd verzwakte de dollar, de dollarindex zakte van 86,6940 naar 85,9120. Onderstaande grafiek van Bloomberg laat zien hoe groot de koersbeweging van de dollar de afgelopen week was. Overigens wist de euro er weinig van te profiteren, de wisselkoers met de Europese munt veranderde maar weinig.

In dollars steeg de goudprijs van $1.191,47 naar $1.223,20 (+2,67%) en steeg de zilverprijs van $16,86 naar $17,39 per troy ounce (+3,14%).

goudprijs-12oktober2014

Goudprijs in euro’s per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-12oktober2014

Zilverprijs in euro’s per kilogram (Bron: Goudstandaard)

dollarindex

De dollarindex zakte weg door het uitblijven van een renteverlaging van de Fed (Grafiek van Bloomberg)

Goudprijs in euro’s nog steeds hoger

De goudprijs in dollars mag dan wel gedaald zijn sinds het begin van dit jaar, dat is niet het geval voor de prijs in euro’s. Het zwakker worden van de euro zorgt ervoor dat beleggers meer euro’s op tafel moeten leggen om dezelfde hoeveelheid goud te bemachtigen. Hollandgold maakte een grafiek die de koersontwikkeling van goud sinds het begin van dit jaar laat zien. Wat opvalt is dat goud in Russische roebels dit jaar op een plus van 20% staat en dat het edelmetaal in euro’s ook ongeveer 9% meer waard is dan begin dit jaar. Omdat de Zwitserse franc niet mag appreciëren ten opzichte van de euro staat de goudprijs ook in deze valuta een stuk hoger dan begin dit jaar.

ontwikkeling-goudprijs-2014

Goudprijs in verschillende valuta (Bron: Hollandgold)

Shanghai Gold Exchange over de goudmarkt

Deze week kwamen we op de website van de LBMA een interessant document tegen over de Chinese goudmarkt. Het gaat om een vertaling van een toespraak die Xu Luode op 25 juni dit jaar gaf tijdens het LBMA Bullion Market Forum. In deze toespraak noemt hij de razendsnelle ontwikkeling van de Chinese goudmarkt en de stappen die de Shanghai Gold Exchange nog moet zetten om een internationaal handelsplatform voor fysiek goud te worden. Op de lange termijn wil China dat de prijsvorming van goud en grondstoffen ook in Chinese yuan renminbi plaatsvindt. Daarvoor is onlangs de een internationale Shanghai Gold Exchange geopend in de vrijhandelszone van Shanghai. Het complete document van drie pagina’s is hier te vinden in PDF formaat.

xu-luode-sge

Xu Luode hield op 25 juni een toespraak voor de LBMA over de Chinese goudmarkt

Open brief aan de goudmijnsector

We vertellen u waarschijnlijk geen nieuws meer als we zeggen dat het slecht gaat met de goudmijnsector. De marges staan onder druk en de aandelenkoersen van verschillende mijnen staan daardoor op uitzonderlijk lage niveaus. De aanhoudend lage goudprijs was voor Bill Holter reden om een open brief te schrijven naar alle grote goudmijnen. In die brief roept hij goudmijnen over de hele wereld op de productie niet uit te breiden en de waardevolle ondergrondse reserves te bewaren voor het moment waarop een betere prijs geboden wordt voor het edelmetaal. Holter schrijft:

“De sector als geheel produceert goud op zijn best tegen een break-even niveau en zilver tegen een substantieel verlies. Het slaat nergens op om arbeid en kapitaal in te zetten om geld te verliezen, vooral niet als het product een eindige bron is die nooit meer aangevuld zal worden. Als meer goud produceren de oplossing was, dan zou ik de productie van goud aanmoedigen. Feit is echter dan hoe meer goud er nu opgegraven wordt, hoe meer geld en waardevol gouderts er verloren gaat.”

Volgens Holter is de prijsdaling van beide edelmetalen het gevolg van manipulatie op de termijnmarkt. Er wordt op papier veel meer goud aangeboden dan wat er fysiek aanwezig is, waardoor de prijs kunstmatig laag wordt gehouden, zo suggereert hij in zijn open brief die gepubliceerd werd op het blog van Miles Franklin.

goudmijnen

Goudmijnen voegen zich in de rol van prijsnemer op de goudmarkt

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders