“Goud zal goudmijnaandelen overtreffen”

De goudprijs zal een verslechtering van de economische en politieke onzekerheid sneller weerspiegelen dan de koersen van goudmijnbedrijven en daarom gaat de voorkeur uit naar het edelmetaal in plaats van naar het aandeel. Dat schrijven analisten James Butterfill en Aneeka Gupta van ETF Securities in een nieuw rapport getiteld ‘Gold to outshine gold miners’.

Beleggers ervaren op dit moment een verhoogde economische en politieke onzekerheid door het Britse EU-referendum, de Spaanse en de Amerikaanse verkiezingen en de vertragende wereldwijde economische groei. Zij geven de voorkeur aan fysiek goud boven aandelen uit de goudmijnsector als veilige haven.

Goudmijnbedrijven hebben te maken met risico’s zoals arbeidsgeschillen, stroomuitval, politieke onrust en ongunstige valutabewegingen, die niet kunnen worden verdisconteerd. Hoewel goudmijnbedrijven er goed aan hebben gedaan hun schulden te verminderen, verwacht ETF Securities dat de prioriteit bij het opschonen van hun balansen ten koste zal gaan van toekomstige groeikansen.

goldminers-performance-debt

Goudmijnen hebben niet alleen schulden verlaagd, maar ook noodzakelijke investeringen

Goud of goudmijnaandelen?

Stijgende goudprijzen en dalende AISC (All-In Sustaining Cost) hebben het voordeel opgeleverd dat de winstgevendheid van goudmijnbedrijven is verbeterd. Echter, ETF Securities waarschuwt voor al te groot optimisme ten aanzien van de goudmijnsector. Veel goudmijnen hebben bezuinigd op investeringen in nieuwe projecten, waardoor de toekomstige winstgevendheid lager zal uitvallen. Vanuit een waarderingsperspectief meent ETF Securities dat goudmijnbedrijven op dit moment onvoordelig zijn gewaardeerd zijn en ziet zij geen dwingende reden om op dit moment hierin te beleggen.

Sterkere winsten in het eerste kwartaal van 2016 in combinatie met een stijgende goudprijs hebben het sentiment ten aanzien van goudmijnbedrijven helpen verbeteren en de rally aangejaagd. Zo steeg de goudprijs dit jaar met 19,3%, terwijl de aandelen van goudmijnbedrijven gemiddeld +81,6% zijn gestegen sinds het begin van dit jaar.

Fysiek goud is een heel andere belegging dan de goudmijnsector. Fysiek goud kopen is een manier om je vermogen te verzekeren tegen geldontwaarding en financiële rampspoed, terwijl goudmijnen een meer risicovolle belegging zijn. Je koopt aandelen van bedrijven die te maken hebben met veel onzekerheden en externe factoren. Je neemt met goudmijnaandelen meer risico, met de kans op een veel hoger rendement.

margins-goldprice

Winstmarges goudmijnen versus goudprijs

hollandgold-logo

Dit artikel verscheen eerder op Hollandgold

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders