Smokkel van goud overtreft drugs in India

De smokkel van goud in India was dit jaar lucratiever dan die van drugs. Als gevolg van de importbeperkingen op edelmetalen is er dit jaar naar schatting zeven keer zo veel goud het land binnen gesmokkeld als vorig jaar. De Indiase regering begon aanvankelijk met het stapsgewijs verhogen van de importheffing (van 2% naar 10%), maar dat was blijkbaar niet genoeg. Ook de import van gouden munten werd aan banken gelegd en door de een 80/20 importquotum is de hoeveelheid goud die ingevoerd mag worden ook verder ingeperkt.

Als gevolg van die maatregelen is het aanbod van goud via officiële kanalen sterk teruggelopen, terwijl de vraag nog steeds groot is. Dat verschil wordt opgevuld door een levendige zwarte markt in goud. De smokkelaars nemen goud mee uit Thailand, Sri Lanka, Singapore en Dubai en verzinnen de meest creatieve manieren om het goud langs de douane te krijgen. Volgens de Indiase autoriteiten is het smokkelen van goud vandaag de dag lucratiever en aantrekkelijker dan het smokkelen van drugs.

De omvang van de goudsmokkel in 2013 werd door de World Gold Council geschat op 150 tot 200 ton goud, bovenop de geregistreerde importen van ongeveer 900 ton. Tussen april en september wist de Indiase douane al bijna twee keer zoveel goud te onderscheppen als in heel 2012. “Hoewel het aantal onderscheppingen is toegenomen denken we dat we nog maar één a twee procent van de totale smokkel onderscheppen”.

De premie op goud steeg onlangs al naar $180 per troy ounce, terwijl die in Hong Kong slechts $2 is. U begrijpt dat het dus zeer lucratief kan zijn om wat kilo’s goud de grens over te halen. Buurlanden van India proberen de goudsmokkel ook te ontmoedigen, door zelf de importheffing op goud op te schroeven. Daardoor wordt de smokkel minder lucratief en pikt de overheid ook nog wat extra belastinginkomsten mee van de vraag naar goud.

Vliegtuigen vol goud naar India

Afgelopen week werd de ernst van de situatie duidelijk, toen bleek dat bijna alle passagiers van een vlucht van Dubai naar de Indiase stad Calicut een kilo goud bij zich hadden. Volgens de Indiase autoriteiten ligt er een heel netwerk aan ten grondslag, waarmee grote hoeveelheden goud het land binnen komen. Indiase arbeiders die in Dubai werken krijgen soms gratis vliegtickets aangeboden, op voorwaarde dat ze een kilogram goud meenemen en bij een adres in India afleveren. Met een officiële importheffing van 10% kunt u zich voorstellen dat het bijzonder lucratief is om een kilo goud mee te nemen.

Naar schatting hebben passagiers uit Dubai alleen in de afgelopen drie weken gezamenlijk al meer dan 1.000 kilogram goud meegenomen. Volgens goudhandelaren gaat veel van het gesmokkelde goud uit Dubai rechtstreeks naar juweliers in Tamil Nadu en Andhra Pradesh, zo schrijft de Times of India.

Smokkel van goud in India is explosief toegenomen

Smokkel van goud in India is explosief toegenomen (Bron: Reuters)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Smokkel van goud overtreft drugs in India

  • 24 december 2013 om 13:55
    Permalink

    Ik zie het niet in de prijs terug. nu onder de 1200

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders