De centrale bank van Rusland heeft in oktober opnieuw goud gekocht. Met een aankoop van 19,7 ton brengt het land haar totale goudreserve naar 1.169,5 ton. Volgens cijfers van het IMF heeft russia-reservesRusland in de eerste tien maanden van dit jaar al 134,3 ton aan haar reserves toegevoegd.

Volgens Elvira Nabiullina, gouverneur van de centrale bank, heeft de centrale bank dit jaar al 150 ton van het gele metaal aan haar reserves toegevoegd. Dat betekent dat er in deze maand opnieuw tenminste 15,7 ton edelmetaal aan de reserves is toegevoegd. Dat is twee keer zo veel als de 77 ton die Rusland vorig jaar kocht. Ondanks het feit dat de roebel onder druk staat blijft de centrale bank ook dit jaar goud aan haar reserves toevoegen. De grafiek van de Economist rechts laat de daling van de totale reserves zien.

Rusland blijft goud kopen

“Het feit dat Rusland meer goud koopt en geen diversificatie zoekt in valutareserves is zeer positief”, zo verklaarde handelaar Frank Lesh van FuturePath Trading tegenover Bloomberg. Ook andere centrale banken kopen dit jaar volop goud, ondanks het feit dat goud dit jaar opnieuw aan waarde verloren heeft ten opzichte van de dollar. Volgens schattingen van de World Gold Council zullen centrale banken dit jaar 22% meer goud kopen dan vorig jaar.

russian-gold-reserves-oct14

Rusland kocht dit jaar al 150 ton goud, twee keer zo veel als in 2013