Goud en zilver report (Week 34)

De goudprijs is de afgelopen week opnieuw gestegen, hoewel de stijging minder indrukwekkend was dan een week eerder. De prijs voor een troy ounce goud klom met iets meer dan €12 naar een €1.044,86, een winst van afgerond 1,18%. Ook zilver werd weer iets duurder, de prijs steeg in een week tijd van €560,69 naar €578,60. Dat is een plus van 3,19%.

De goud-zilver ratio ligt op het moment van schrijven iets boven de 58:1. Begin augustus was zilver nog bijna 67x zo goedkoop als goud. Beleggers die anticipeerden op een daling van de ratio hebben daar goed van kunnen profiteren. Op de lange-termijn grafiek is de recente herstelrally van zilver goed zichtbaar.

goudprijs-25aug-2013

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-25aug-2013

Zilverprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

gold_2_year_silverCorrectie van de goud/zilver ratio (Bron: Goldprice)

In dollars steeg de goudprijs van $1.376,49 naar $1.398,03, een winst van 1,56%. Voor een troy ounce zilver betaalde men afgelopen vrijdag $24,08, dat is 84 cent (of 3,6%) meer dan een week geleden. De hogere winstpercentages voor goud verklappen een relatief zwakkere dollar. De wisselkoers staat op het moment van schrijven op $1,3383.

Sinds 10 juli is de Amerikaanse munt al met 4,7% verzwakt ten opzichte van de euro. Dat is geen koersontwikkeling die hoort bij het vooruitzicht van ‘tapering’, integendeel. Als de Amerikaanse centrale bank daadwerkelijk zou afbouwen, dan zouden we toch meer sterkte in de wisselkoers moeten ontdekken.

Wisselkoers euro/dollar

Wisselkoers euro/dollar blijft in smalle bandbreedte (Bron: Yahoo Finance)

Nieuws goudmarkt

Deze week werd bekend dat er veel fysiek goud is weggehaald uit Londen. In de eerste zes maanden werd 798 ton goud overgebracht naar Zwitserland, een vertienvoudiging ten opzichte van vorig jaar. Het goud is waarschijnlijk bestemd voor Azië, waar de vraag naar het gele metaal nog steeds bijzonder groot is.

Vooral China koopt steeds meer goud. Dat zien we niet alleen terug in de importcijfers van zuiver goud, maar ook in de mijnbouwactiviteit. Om de productie op peil te houden doen Chinese mijnbouwbedrijven ook steeds meer overnames in andere landen. Ze kopen goudmijnen in Australië, Afrika, Canada en op het Zuid-Amerikaanse continent. Chinezen profiteerden van de lagere goudprijs, waardoor bepaalde mijnen een hele lage waardering hadden op de  beurs.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.