Grote hoeveelheid goud verhuist van Londen naar Azië

De Financial Times schrijft dat de export van goud in Groot-Brittannië dit jaar explosief is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. In de eerste zes maanden van dit jaar werd er al 798 ton goud overgebracht naar Zwitserland, een ander belangrijk knooppunt voor de fysieke goudmarkt. In dezelfde periode van vorig jaar werd er slechts 83 ton goud uit Britse goudkluizen gehaald voor de export. Het goud verhuist naar alle waarschijnlijkheid richting Azië, waar de vraag naar goud dit jaar opnieuw sterk is toegenomen. Onlangs plaatsten we op Marketupdate al een grafiek van de toegenomen stroom van goud uit Zwitserland richting China.

De 798 ton goud die in de eerste zes maanden van dit jaar uit de Britse kluizen gehaald werd staat gelijk aan ongeveer 30% van de mijnbouwproductie van goud in een heel jaar. Tegen de huidige marktprijs van goud gaat het om een bedrag van €29 miljard aan edelmetaal. Het geeft volgens de Financial Times weer hoe groot de verschuiving in het bezit van goud is. Westerse beleggers verliezen hun interesse in het gele metaal, maar in Azië kan men er geen genoeg van krijgen.

Naar schatting ligt er in totaal ongeveer 10.000 ton goud in Londen, dat onder beheer staat van de Bank of England. In de kluizen ligt niet alleen goud van Groot-Brittannië, maar ook van institutionele beleggers en buitenlandse centrale banken.

Aziaten kopen

In de eerste helft van dit jaar zakte de goudprijs met 26% naar een dieptepunt van $1.180 per troy ounce. Die prijsdaling lokte in Azië meer vraag uit naar fysiek goud, een ontwikkeling waar we op Marketupdate al verschillende keren over hebben geschreven.

Volgens Matthew Turner, edelmetaalanalist bij Macquarie, volgde de export van goud in Londen de uitstroom van goud uit de populaire exchange-traded funds (ETF’s). Daardoor is hij ervan overtuigd dat het goud richting Azie verhuist: “Als beleggers niet meer in goud willen zitten, dan gaat het goud ergens anders heen. De Chinezen zijn simpelweg bereid er meer voor te betalen”.

Het goud dat wordt weggehaald uit ETF’s en verhuist richting andere landen zorgt voor extra bedrijvigheid in de goudmarkt. Handelaren en smelterijen verwerken grotere volumes goud dan normaal. Zwitserse smelterijen als Metalor, Pamp Suisse, Valcambi en Argor-Hereaus hebben volgens de Financial Times sterk geprofiteerd van het omsmelten van de grote 400 troy ounce LBMA goudstaven. De Aziatische markt geeft namelijk de voorkeur aan goudstaven met een kleiner formaat. “De Zwitserse smelterijen maken drie of vier shifts om de productie non-stop te laten draaien.”

Het artikel van de Financial Times werd zelfs opgepikt door NU.nl, een teken dat er ook in de reguliere media meer aandacht is voor de ontwikkelingen in de goudmarkt.

Buy-gold

Goud verhuist van Londen naar Aziatische markt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.