Verdere daling goudprijs ramp voor goudmijnsector

Een daling van de goudkoers naar $1.000 per troy ounce zou een waar bloedbad betekenen voor de goudmijnsector. Dat zei Mark Bristow, de CEO van Randgold Resources, tijdens de presentatie van de nieuwste kwartaalcijfers van het mijnbouwbedrijf. “De goudmijnsector zit duidelijk op haar tandvlees bij een goudprijs van $1.140 per troy ounce. Een daling naar $1.000 zou een bloedbad betekenen”.

Bristow zei tijdens de presentatie van de cijfers dat de vraag naar fysiek goud nog steeds groot is, maar dat de sector geen lessen heeft geleerd van de cyclische markt waarin ze zich bevinden. Het gevolg daarvan is dat veel goudmijnen vandaag de dag met verlies hun product naar de markt brengen, nadat ze jarenlang hun best hebben gedaan om de productie op te schroeven.

Volgens de CEO van Randgold hebben veel goudmijnen een goudprijs van $1.300 per troy ounce genomen als uitgangspunt. Dat leek een veilige marge toen de prijs van het edelmetaal in 2011 naar een recordnivau van meer dan $1.900 per troy ounce steeg, maar het zorgt nu voor problemen. Veel mijnen hebben de afgelopen jaren nieuwe projecten opgestart op basis van een veel hogere goudprijs. Die projecten zijn met een goudprijs van $1.140 per troy ounce vaak al niet meer rendabel.

Iedereen in de sector begint nu in te zien dat de muziek gestopt is en dat er maar een beperkt aantal stoelen is. Het is nog maar de vraag of de grote bedrijven in deze sector zonder een nieuwe liquiditeitsinjectie overeind kunnen blijven. Iedereen probeert deze fase te overleven in de hoop dat de goudprijs weer snel zal gaan stijgen”, zo verklaarde Bristow tegenover Reuters.

goldmine-indonesia

Een open-pit goudmijn in Indonesië 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders