Xetra-Gold wint aan populariteit: meer dan 100 ton in opslag

Onlangs kwam Xetra-Gold nog negatief in het nieuws, omdat fysieke uitlevering van goud opeens niet meer mogelijk was voor klanten van Deutsche Bank. Maar wie dacht dat klanten daardoor massaal zouden weglopen, die heeft het mis! De goudvoorraad van Xetra-Gold nam sindsdien juist toe en passeerde deze week de grens van 100 ton. Dat is meer dan de 90 ton die het fonds beheerde op het moment dat het slechte nieuws naar buiten kwam.

Sinds het begin van dit jaar is de goudvoorraad van Xetra-Gold met meer dan 70% gestegen. Xetra-Gold is een soort aandeel dat via de beurs in Frankfurt verhandeld wordt en dat recht geeft op 1 gram fysiek goud. Op verzoek kunnen klanten hun aandelen omwisselen voor goudbaren, mits hun broker dat mogelijk maakt. In het geval van Deutsche Bank blijkt dat sinds kort dus niet meer mogelijk.

€3,8 miljard

Van alle grondstoffen die via exchange-traded fund verhandeld kunnen worden is goud met afstand het meest populair. In de eerste acht maanden van dit jaar realiseerde Xetra-Gold een omzet van €1,7 miljard. In totaal heeft het fonds momenteel €3,8 miljard aan goud in beheer als onderpand voor alle aandelen. De complete lijst van goudbaren is hier te vinden.

Dat de goudvoorraad van Xetra-Gold de laatste weken juist is toegenomen is te verklaren door een instroom van institutionele beleggers, zo laat het bedrijf via een persbericht weten. Dat zijn bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars, die meestal geen interesse hebben in fysieke uitlevering van goud.

400-oz-Gold-Bars-teaser

Xetra-Gold ziet goudvoorraad toenemen naar 100 ton

Goud in opslag

Goud kopen is een interessante manier om een deel van uw vermogen buiten het financiële systeem te bewaren. Goud kent immers geen tegenpartij risico en is niet gekoppeld aan een specifieke valuta. U kunt het edelmetaal op ieder moment en in alle denkbare valuta inwisselen. Wil u het goud niet thuis bewaren, dan zijn er in hoofdlijnen twee opties. U kunt kiezen voor fysiek goud in opslag bij een gespecialiseerde partij of u kunt via de beurs een goud-ETF kopen zoals Xetra-Gold.

De eerste optie biedt meer zekerheid, omdat het edelmetaal op naam staat en zowel in economische als in juridische zin uw eigendom blijft. Bij een goud-ETF zoals GLD of Xetra-Gold heeft u die zekerheid niet, omdat u slechts een aandeel bezit van een beleggingsproduct. In de kleine lettertjes staan vaak disclaimers waar de aanbieder van het goud op terug kan vallen als fysieke uitlevering van goud niet meer mogelijk blijkt. In het slechtste geval kunt u een positie in dit soort goudbeleggingen alleen maar inwisselen voor geld, niet voor goud.

gs-logo-breed

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en opslag van edelmetalen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders