Barrick wil Newmont overnemen voor $18 miljard

Barrick Gold, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, heeft een vijandig overnamebod gedaan op concurrent Newmont Mining. Het Canadese Barrick is bereid om daar $18 miljard voor neer te tellen in de vorm van aandelen. Als deze overname doorgaat ontstaat een nieuwe gigant in de mijnbouwsector. Newmont is namelijk de tweede grootste goudproducent ter wereld.

Als de overnamepoging van Barrick slaagt, dan zal de in januari aangekondigde fusie tussen Newmont en Goldcorp waarschijnlijk niet doorgaan. Met een fusie van $10 miljard zouden Newmont en Goldcorp samen het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld worden. Vorig jaar september ging ook Barrick op overnamepad, toen nam ze concurrent Randgold over middels een aandelendeal.

Barrick Gold wil grootste mijnbouwbedrijf worden

De directeur van Barrick zegt in een toelichting dat een fusie tussen de twee grootste mijnbouwbedrijven veel toegevoegde waarde oplevert voor de aandeelhouders. Hij noemt de overnameplannen een logische stap die al veel eerder genomen had kunnen worden. In 2014 waren er ook al gesprekken tussen de twee mijnbouwbedrijven, maar die draaiden op niets uit.

“De combinatie van Barrick en Newmont creëert wat duidelijk het beste goudbedrijf ter wereld is, met de grootste portefeuille van ‘Tier One’ activa en het hoogste niveau van vrije kasstroom om toekomstige groei te stimuleren en duurzame rendementen voor aandeelhouders te ondersteunen, gerund door een managementteam met een ongeëvenaard record van het leveren van waarde.”

Overnames in de goudmijnsector

Eerder deze maand publiceerden we al een artikel over nieuwe overnames in de goudmijnsector. Door de stijging van de goudprijs neemt ook de belangstelling onder beleggers voor de goudmijnsector toe. De mijnbouwsector heeft een aantal moeilijke jaren van reorganisaties en bezuinigingen achter de rug, maar zou weer interessant kunnen worden nu de goudprijs weer omhoog gaat. Onderstaande grafiek laat zien dat goudmijnaandelen in een opwaartse trend naar verhouding veel sneller in waarde kunnen stijgen dan het edelmetaal zelf, maar dat ze in een neerwaartse beweging ook veel meer waarde verliezen.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *