Barrick Gold en Newmont Mining nog niet samen

De gesprekken tussen twee giganten in de goudmijnsector, Barrick Gold en Newmont Mining, hebben opnieuw niets opgeleverd. Afgelopen weekend liepen de onderhandelingen vast, zo schrijft Bloomberg op basis van twee anonieme goed ingevoerde bronnen. De twee mijnbouwbedrijven waren er bijna uit en zouden volgens ingewijden de samenwerking deze week al aankondigen.

Barrick bood de aandeelhouders van Newmont een premie van 13% boven de gemiddelde koers van het aandeel over de afgelopen twintig dagen. De twee mijnbouwbedrijven wisten al $1 miljard aan kostenbesparingen op papier te zetten, waarvan het grootste gedeelte betrekking heeft op goudmijnen in de Amerikaanse staat Nevada. De twee bedrijven kwamen er echter niet uit welke goudmijnen er allemaal meegenomen zouden worden in de nieuwe spinoff. Er werd geen overeenkomst bereikt voor de deadline die Barrick en Newmont zichzelf hadden opgelegd. De twee bedrijven wilden uitsluitsel voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, die in het geval van Newmont Ming op 23 april plaatsvindt. Voor Barrick gold staat die een week later gepland.

Geschiedenis

Barrick Gold en Newmont Mining lopen al langer rond met plannen om te fuseren, maar tot op heden liep het overleg steeds vast. De twee giganten (actief op vijf continenten en goed voor een totale beurswaarde van ongeveer $33 miljard) denken nog altijd kostenbesparingen te kunnen realiseren. Het succes van een samenwerking staat of valt volgens analist Greg Barnes van TD Newcrest bij de capaciteit van beide bedrijven om de kosten te drukken: “Zonder kostenreducties zien we weinig voordelen in een samenvoeging van deze twee bedrijven, omdat het moeilijk zal zijn de productie te verhogen. Ook bevat de samengevoegde balans van beide bedrijven een grote hoeveelheid schulden”.

Newmont Mining en Barrick Gold hebben in 1991 en 2000 ook al gesprekken gevoerd over eventuele samenwerking, een geschiedenis die gedocumenteerd werd in het boek Going for Gold: the History of Newmont Mining Corporation van Jack H. Morris.

De gesprekken tussen de twee mijnbouwbedrijven kunnen in theorie ieder moment weer opgestart worden, maar daar zal men nog mee wachten tot de aandeelhoudersvergaderingen van beide bedrijven voorbij zijn. Dat is na 30 april.

Samenwerking

Barrick en Newmont werken reeds samen in Nevada, waar beide bedrijven meer dan een derde deel van hun goud delven. De Turquoise Ridge mijn is 75% eigendom van Barrick en 25% van Newmont. Ook in Australië werken de twee al samen, want het eigendom van de Kalgoorlie goudmijn is 50-50 verdeeld.

Barrick Gold heeft goudmijnen in Argentinië, Chili, Canada, Australië, de Dominicaanse Republiek, Papoea-Nieuw-Guinea, Peru, de Verenigde Staten en Zambia. Ook heeft het bedrijf een meerderheidsbelang van 64% in African Barrick Gold, dat goud delft in Tanzania. Newmont Mining is actief in de Verenigde Staten, Australië, Peru, Indonesië, Ghana, Nieuw-Zeeland en Mexico.

Barrick Gold en Newmont Mining zijn samen eigenaar van de Kalgoorlie goudmijn in Australië

Barrick Gold en Newmont Mining zijn samen eigenaar van de Kalgoorlie goudmijn in Australië (Bron: Bloomberg)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *