“Saoedi-Arabië zal olie in yuan verhandelen”

China zal Saoedi-Arabië dwingen om olie in yuan te verhandelen, waarna ook de rest van de oliemarkt zal volgen en de Amerikaanse dollar zal loslaten als wereldreservemunt. Dat zegt Carl Weinberg, de hoofdeconoom van High Frequency Economics, deze week in een interview met de Amerikaanse zender CNBC.

Weinberg merkt op dat China de rol van de Verenigde Staten al heeft overgenomen als grootste importeur van olie in de wereld en dat een olieproducent als Saoedi-Arabië daarom aandacht moet besteden aan de mogelijkheid dat olie in een andere valuta wordt afgerekend dan in Amerikaanse dollars. Dat kan grote gevolgen hebben voor de status van de dollar als handelsmunt, omdat de oliemarkt goed is voor een transactievolume van $600 tot $800 miljard.

Carl Weinberg legt in het interview niet alleen de link tussen de oliemarkt en de Chinese yuan, maar ook met goud. We hebben het interview vertaald en uitgeschreven, deze staat onder de video.

Carl Weinberg: “Vanaf januari is Rusland – ‘s werelds tweede grootste olie exporteur – ermee akkoord gegaan olie in yuan te beprijzen en de yuan te accepteren als betaalmiddel. De Chinezen proberen dit proces te versnellen met futures voor olie, geprijsd in yuan en gedekt door goud.

China heeft Saudi-Arabië erop gewezen dat olie sinds 1936 enkel in dollars geprijsd wordt, maar dat zij (de Chinezen) nu de grootste afnemer zijn. China heeft de rol van de Verenigde Staten overgenomen als grootste olie-importeur ter wereld en produceert 30 miljoen auto’s per jaar. Ze gaan de toekomstige vraag naar olie domineren. Saudi Arabië moet hier aandacht aan geven, want over enkele jaren zal de Chinese vraag de Amerikaanse vraag naar olie ruim overstijgen.

Daarnaast wil Saudi Arabië zijn Aramco aandelen kwijt. Niemand wil zich daar aan wagen, maar de Saoedi’s kunnen de Chinezen het laten opkopen via een private placement, zonder dat daar vragen over gesteld worden.

Ik geloof dat olie geprijsd in yuan eraan komt. Zodra Saudi Arabië dat zal accepteren, zoals China zal afdwingen, zal de rest van de oliemarkt daarin mee gaan.“

CNBC: “Welke consequenties zal dit hebben voor de dollar als wereldreservemunt?“

Carl Weinberg: “Als reservemunt zal er niet direct veel veranderen, want de dollar is er al. Maar als handelsmunt wel, omdat het verhandelen van olie in yuan $600 tot $800 miljard aan transacties zal weghalen. Dat betekent dat er voor $600 tot $800 waard aan olie surplussen weggehaald worden uit de dollar. Dat zal een verminderde vraag naar Amerikaanse aandelen tot gevolg hebben en een grotere vraag naar goederen en aandelen in China. Het is een groei-impuls voor China. Daarom wil China dit ook.”

Vertaald door: Diewertje de Wit

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over ““Saoedi-Arabië zal olie in yuan verhandelen”

 • Poppenkast

  Nu blijkt dat de Chinezen en Russen niet voor niets zulke grote maandelijkse kopers van goud zijn. Daar zijn de Olie baronnen op gesteld. De vraag is of China daadwerkelijk inwisselbaarheid van de Yuan voor goud wil uitvoeren.

  Beantwoorden
 • VS zien een Vietnam scenario niet alleen in Syrië met hoge snelheid naderbij komen maar waarschijnlijk voor de hele wereld.
  Nu naar het lijkt gebeurd is met de petrodollar maar ook het verdwijnen van dollars bijdrukken gedekt door obligaties Saoedi Arabië is het voor VS uit met de pret.
  Wat er deze week ook in het nieuws was dat Rusland olv Putin 80% van staatsschuld China in dekking heeft gebracht van Walstreet hoe snapte ik eerst ook niet.
  Maar het is op de zelfde wijze uitgevoerd via wat VS flikte met in premium schuldpapier ed. kleine deeltjes van aandelen van de zgn rommel hypotheken.in te brengen
  Ook daarin dus een koekje van eigen deeg.
  Rusland maar ook China waren voor grote bedragen de klos toen de crisis in VS uitbrak.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *