India verhoogt importheffing gouden sieraden naar 15%

India verhoogt de importheffing op gouden sieraden van 10% naar 15%, zo schrijft Reuters. Daarmee is de import van gouden sieraden aanmerkelijk duurder geworden dan de import van onbewerkt goud. Met deze maatregelen beschermt India de binnenlandse makers van juwelen tegen goedkope import. Deze ontwikkeling past in een trend van steeds hogere importheffingen, waar we op Marketupdate vaak over geschreven hebben (zie ook ons dossier over de Indiase goudmarkt). De importheffing op zuiver goud en zilver werd eerder dit jaar nog verhoogd naar 10%. Ook werd er een quotum gesteld aan de maximale import, een maatregel die al vrij snel een tekort aan goud opleverde.

Protectionisme of propaganda?

Volgens het ministerie moet de verhoging van de importheffing op gouden sieraden de belangen van de kleine juweliers beschermen, maar daar plaatsen we graag een kanttekening bij. Eerder dit jaar werd de voorfinanciering van goud door Indiase juweliers nog verboden, waar vooral de kleinschalige juweliers door geraakt werden. Sindsdien moeten ze voorraad voorfinancieren met een lening van de bank, waardoor ze meer kosten maken. In dat opzicht heeft de Indiase regering de kleine juweliers vooral tegengewerkt…

Met de verhoging van de importheffing op gouden sieraden honoreert de Indiase regering het verzoek van juweliers in eigen land, die klaagden over goedkope gouden juwelen uit Thailand, Maleisië en andere landen. De Indiase juwelenbranche kent ongeveer 400.000 juweliers, waarvan het grootste gedeelte kleinschalige familiebedrijven zijn die al generaties oud zijn.

Import

India was tot voor kort de grootste importeur van goud ter wereld. In mei werd een recordhoeveelheid van 162 ton goud ingevoerd via de officiële importkanalen. Hoeveel goud er naar binnen gesmokkeld werd is niet bekend, maar door stijgende importheffing kan men beredeneren dat die smokkel is toegenomen. Tussen april en juli importeerde India $137,57 miljoen aan gouden juwelen, een fractie van de totale goudimport van $2,9 miljard in de maand juli alleen.

Traditie?

De grote vraag naar goud in India is voor een deel te verklaren door traditie, maar voor een steeds belangrijker deel door de zwakke roepie. De Indiase munt zakte eind dit augustus naar een dieptepunt ten opzichte van de dollar. Vergeleken met begin dit jaar is de goudprijs in euro’s en dollars met meer dan 20% gezakt, terwijl die in Indiase roepies ‘slechts’ met 10% gezakt is. Het gegeven dat de goudprijs in India veel minder hard omlaag is gegaan valt te verklaren door het waardeverlies van de Indiase valuta ten opzichte van de dollar.

India verhoogt importheffing gouden sieraden naar 15%

India verhoogt importheffing gouden sieraden naar 15%

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “India verhoogt importheffing gouden sieraden naar 15%

 • 18 september 2013 om 13:57
  Permalink

  Inwoners van India hebben slechte ervaringen met papiergeld vanwege inflatie. Vandaar dat men van oudsher veel waarde hecht aan een alternatief om toekomstige koopkracht zeker te stellen. Goud komt dan als eerste bewaarmedium op de radar. De rupee is inmiddels in 18 maanden bijna 50% van zijn waarde kwijt. Door het heffen van hoge invoerrechten probeert de overheid de import van goud te remmen ten gunste van de betalingsbalans. Dit is vreemd, omdat goud geen consumptiegoed is en gezien kan worden als een waardevaste binnenlandse reserve. http://www.economie-macht-maatschappij.com/beleggen-in-goud.html

  Beantwoorden
  • 19 september 2013 om 14:02
   Permalink

   Goud is inderdaad een goed middel om vermogen in op te slaan. Het vergaat niet en het is makkelijk mee te nemen. Ook zijn er geen politici of banken die met uw goud kunnen knoeien. Dat is voor mij ook de reden om fysiek goud de voorkeur te geven boven papieren claims als GLD.

   Anders dan in India, waar goudbezit ontmoedigt wordt, heeft Europa een pro-goud beleid. Zo is het metaal vrijgesteld van BTW

   Beantwoorden
 • 18 september 2013 om 14:37
  Permalink

  Nog even en dan staat op importeren de doodstraf ;-]

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders