Gouden munten van Islamitische Staat gespot

Een jaar geleden schreven we op Marketupdate al over de gouden munten van Islamitische Staat (IS), maar sindsdien hebben we er niet veel meer van gehoord. Tot begin deze week, toen er nieuwe foto’s van deze munten op twitter geplaatst werden. De foto’s zouden zijn gemaakt in Raqqa, de Syrische stad die in 2014 door de terroristen werd uitgeroepen tot hoofdstad van het Kalifaat van IS. Op de foto’s zien we verschillende gouden dinar en zilveren dirham munten, die als alternatief betaalmiddel gebruikt zullen worden. Ook zien we een plastic zak vol met gouden dinar munten, die bij de huidige goudprijs een intrinsieke waarde van ongeveer $190 per stuk vertegenwoordigen.

isis-goldcoinsIslamitische Staat beroofde in 2014 de Irakese centrale bank in Mosul en maakten daarbij een schat van 500 miljard Irakese dinars ($429 miljoen) buit. Een deel van de schat bestond uit een aanzienlijke hoeveelheid goudstaven. Het is mogelijk dat Islamitische Staat dit goud gebruikt heeft voor het maken van gouden dinars.

Promotievideo Islamitische Staat

Vorig jaar lanceerde Islamitische Staat een promotievideo, waarin de terreurbeweging uitlegde hoe ons geldsysteem geëvolueerd is van het ruilen van gouden en zilveren munten naar papiergeld dat door overheden en banken in omloop is gebracht. ISIS ziet papiergeld als een vorm van diefstal en wil een terugkeer naar geld met intrinsieke waarde. Daarom kondigden ze vorig jaar een reeks nieuwe gouden en zilveren munten aan voor gebruik in het dagelijkse betalingsverkeer.

h/t: @GrandeFormaggio

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *