Rusland gaat goudproductie flink uitbreiden

Rusland heeft een grote ondergrondse goudreserve in Siberië aan staatsbedrijf Rostec en aan mijnbouwbedrijf Polyus verkocht, de grootste goudproducent van het land. Deze Sukhoi Log goudreserve ligt in een zeer afgelegen gebied in Irkoetsk en is daarom nog niet gedolven. Daar moet de komende jaren verandering in komen, want deze week heeft Rusland deze ondergrondse reserve geveild aan een joint venture tussen staatsbedrijf Rostec en het Russische goudmijnbedrijf Polyus.

De goudreserve vertegenwoordigt ongeveer een kwart van de totale ondergrondse Russische goudvoorraad en levert de staat een bedrag van 9,41 miljard roebels op (omgerekend ongeveer €150 miljoen). Volgens oude schattingen uit het Sovjet tijdperk zit er ongeveer 97 miljoen troy ounce goud in de grond, wat betekent dat de joint venture slechts $2 tot $3 betaalt voor iedere troy ounce goud die in de grond zit. De prijs is laag, omdat er slechts twee bieders waren en omdat er veel geïnvesteerd moet worden om het goud uit de grond te krijgen. De ontwikkeling van een goudmijn in dit gebied zal naar schatting $4 tot $5 miljard kosten.

goudproductie-rusland

Rusland breidt productie goudmijnen verder uit (Bron: Ernst & Young)

Rusland wil goudproductie uitbreiden

De verwachting is dat de totale goudproductie van Rusland met de exploitatie van deze goudreserve in Siberië met ongeveer 80 tot 90 ton per jaar kan toenemen. Dat zal natuurlijk enige tijd in beslag nemen, maar het brengt de Russische goudproductie wel een stuk dichter bij haar doelstelling van 400 ton goud per jaar in het jaar 2030. In 2014 steeg de totale productie van alle goudmijnen in het land naar een recordniveau van 288,5 ton.

In 2014 schreven we al over de plannen van Rusland om de goudproductie verder uit te breiden. Met nieuwe investeringen uit de BRICS landen en de Russische goudmijnsector moet deze doelstelling gerealiseerd worden. De centrale bank van Rusland heeft de afgelopen tien jaar veel goud aan haar reserves toegevoegd en wil dat de komende jaren blijven doen. Veel van dat goud komt rechtstreeks van de binnenlandse goudmijnsector, wat betekent dat investeringen in deze sector nodig zijn om de toekomstige stroom van edelmetaal te garanderen.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders