Vermogensbeheerders doen goud uit de portefeuille

Deze bijdrage is afkomstig van Slimbeleggen

Bij vermogensbeheerders is het altijd een vraagteken: wat te doen met een slechte performer? Eén negatief regeltje op het afschrift kan een hoop vragen van klanten opleveren. En om continu een positie te verdedigen moet je als beheerder sterk in je schoenen staan. De makkelijkste oplossing? De verkoopknop.

En dat punt hebben Duitse vermogensbeheerders nu bij goud bereikt, zo lezen we in het Handelsblatt. Maximilian Uleer, portefeuillebeheerder bij Sal Oppenheim, laat weten:

“We zien in goud vooral een volatiele en riskante belegging zonder intrinsieke waarde.”

Ook Carsten Mumm, hoofd vermogensbeheer bij de Hamburgse bank Donner & Reuschel, heeft zijn goudposities verkocht. Mumm ziet het niet meer zitten met het edelmetaal:

“We missen de technische instapsignalen voor een terugkoop van goud.”

goldbar-vault

Vermogensbeheerders doen goud in de verkoop

Vermogensbeheerders niet meer overtuigd van goud

De grote Duitse vermogensbeheerders zijn dus simpelweg niet meer overtuigd van goud als belegging. Volgens Stefan Kreuzkamp, hoofd obligaties bij de DeAWM, heeft goud zijn hedge-functie verloren. DeAWM is net als Sal Oppenheim een vermogensbeheer-dochter van Deutsche Bank. Kreuzkamp:

“In het verleden bewoog goud tegengesteld aan andere grote activaklassen. Maar dat is niet meer het geval. Markten maken geen onderscheid meer tussen risicovolle en risicovrije beleggingen.”

Eerder dit jaar zakte de goudprijs mee met Duitse staatsobligaties en aandelen. Ook was de goudprijs volatieler dan de de aandelenmarkt.

Gottfried Heller van vermogensbeheerder FIDUKA gaat nog een stapje verder. Volgens hem hoort goud principieel niet in de portefeuille thuis:

“Met goud groeit je vermogen niet. Het beschermt een belegger alleen tegen inflatie door devaluaties. In euro steeg goud vanaf 1982 nominaal met 2,4% per jaar. Dus na aftrek van inflatie hou je niks over.”

Ook de vooruitzichten van een Amerikaanse renteverhoging stemmen de Duitse beheerders negatief. En in een omgeving van lage economische groei verwachten zij weinig vraag naar het edelmetaal.

Maar dit natuurlijk inmiddels algemeen bekend. De echte vraag voor goud is wanneer we het punt bereiken dat alle zwakke handen hun posities van de hand hebben gedaan. Dat is nodig voor een bodem. Voorlopig zijn we schijnbaar aardig op weg.

Wil je meer weten over beleggen in goud? Download dan gratis de goudgids van Slimbeleggen.

We kunnen Goudstandaard en Hollandgold aanbevelen als betrouwbare aanbieders van fysiek goud en zilver.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo