Goud en zilver report (Week 20)

De goudprijs steeg de afgelopen week van €1.069,24 naar €1.095,48 per troy ounce (+2,45%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €491,38 naar €499,48 klom (+1,65%). Het gele metaal bereikte de hoogste koers in vier weken tijd, terwijl de zilverkoers al een week rond de grens van €500 per kilo schommelt.

Wisselkoerseffect

De koerswinst van edelmetalen komt voort uit een wisselkoerseffect, want de euro verloor de afgelopen week weer veel terrein ten opzichte van de dollar. De ECB maakte deze week haar voornemen bekend om op korte termijn meer staatsobligaties te kopen, een besluit dat op de valutamarkt als teken van zwakte werd geïnterpreteerd. De wisselkoers ging gelijk een cent omlaag en kwam weer beneden de $1,12. Op vrijdag zakte de euro opnieuw weg tegenover de dollar, om de week af te sluiten op iets meer dan $1,10. Vergeleken met de koers van $1,144 aan het begin van de week is dat een daling van 3,85%.

Laten we het valuta-effect buiten beschouwing, dan zien we dat de prijzen van goud en zilver de afgelopen weken juist wat gedaald zijn. In dollars zakte de goudkoers van $1.224,02 naar $1.206,24 per troy ounce (-1,45%) en ging de prijs van hetzelfde gewicht in zilver omlaag van $17,50 naar $17,11 (-2,23%).

goudprijs24mei2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs24mei2015

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Hedge

Beide edelmetalen functioneren als een soort hedge tegen valutarisico. Een waardedaling van de euro heeft op termijn negatieve gevolgen voor uw koopkracht, terwijl een waardestijging van de munt juist meer koopkracht oplevert. Een positie in edelmetalen compenseert voor deze fluctuaties, omdat deze nominaal gezien in waarde stijgen bij een zwakkere munt en wat dalen bij een sterkere munt. Door een gedeelte van uw spaargeld om te zetten in fysiek edelmetaal bouwt u dus wat extra zekerheid in. Door de extreem lage rente levert spaargeld weinig op, waardoor edelmetalen juist aantrekkelijker worden.

austria-goldOostenrijk haalt goud terug

Het thema goud staat hoog op de agenda bij centrale banken. Sommigen kopen goud bij, terwijl anderen onder publieke druk onderzoeken of ze goud terug kunnen halen uit het buitenland. Nederland en Duitsland hebben dat al gedaan en afgelopen vrijdag werd bekend dat ook Oostenrijk een deel van haar goudvoorraad heeft teruggebracht naar eigen land.

Volgens de Kronen Zeitung gaat het om een volume van 110 ton, geen geringe hoeveelheid als je bedenkt dat het land een goudreserve van 280 ton heeft. Van deze reserve lag ongeveer 80% opgeslagen bij de Bank of England, 17% bij de Duitse Bundesbank en nog een paar procent in Zwitserland.

Vanuit het oogpunt van diversificatie en risicospreiding wil de centrale bank uiteindelijk 50% van haar goud in eigen land opslaan, 30% bij de Bank of England laten liggen en 20% in Zwitserland aanhouden. We zijn benieuwd welke landen het voorbeeld van Oostenrijk volgen.In Frankrijk en België zijn ook al voorstellen gedaan om goud te repatriëren.

Rusland koopt opnieuw goud

Ander nieuws uit de goudmarkt kwam deze week vanuit Rusland. Uit de laatste cijfers van de centrale bank blijkt dat ze in de maand april 300.000 troy ounce aan haar reserves heeft toegevoegd. Daarmee komt de totale Russische goudvoorraad uit op ruim 1.247 ton, meer dan vier keer zo veel als tien jaar geleden. In de eerste vier maanden van dit jaar heeft Rusland al 38 ton goud aan haar reserves toegevoegd. Lees er meer over op de nieuwspagina van Hollandgold.

goudreserve-rusland-april2015

Rusland blijft goud kopen (Grafiek van Hollandgold)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo