JP Morgan vult goudvoorraad Comex aan

Een week geleden schreven we nog dat de leverage op de Comex was toegenomen naar een historisch hoogtepunt van 116 claims op iedere troy ounce van haar goudvoorraad. Dat betekent dat minder dan 1% van alle uitstaande beloftes om goud te leveren daadwerkelijk vervuld kan worden. Een toename van de leverage op de Comex is niet direct een probleem, omdat de meeste handelaren de contracten alleen gebruiken om posities in fysiek goud af te dekken of om te speculeren op de goudprijs.

Het afgelopen jaar is de leverage toegenomen omdat veel partijen fysiek goud uit de vrij beschikbare voorraad (Registered Gold) haalden. De laatste twaalf maanden kromp de goudvoorraad als dekking voor alle uitstaande goudcontracten van bijna 1,2 miljoen naar een all-time low van minder dan 400.000 troy ounce.

Door de ontwikkelingen van de laatste weken werd er in de blogosphere al volop gespeculeerd op een mogelijke default van de Comex. Zou de trend zich verder voortzetten, dan zou er binnen een paar weken geen troy ounce goud meer in de kluis liggen om alle openstaande goudcontracten te dekken.

Gold-coverage-ratio

Leverage op de Comex bereikte onlangs een nieuw record van 124:1

JP Morgan

JP Morgan maakt in één klap een einde aan de geruchten over een default. Het nieuwste voorraadoverzicht van de Comex laat zien dat JP Morgan zeer recent haar vrij beschikbare goudvoorraad heeft uitgebreid van 362.000 naar 643.000 troy ounce, een toename van 78% in één dag. Het is goud dat al in de kluizen van de Comex aanwezig was, maar dat tot voor kort nog in bewaring was gegeven voor klanten (Eligible Gold). Blijkbaar is er een grote speler geweest, waarschijnlijk de bank zelf, die haar fysieke goudvoorraad heeft aangesproken om de dekkingsgraad van de Comex te herstellen.

comex-gold-inventories

JP Morgan injecteert nieuwe goudvoorraad in de Comex

Zero Hedge ontdekte deze plotselinge move van JP Morgan en maakte een grafiek waarop de plotselinge injectie van goud in de Comex goed te zien is.

comex-gold

Een mogelijke default van de Comex is weer een stapje verder weg

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders