Goud en zilver report (Week 28)

De prijzen van goud en zilver herstelden afgelopen week van een periode van dalende koersen. De goudprijs steeg in een week tijd van €953,49 naar €983,72 per troy ounce (+3,17%). De prijs van een kilo zilver klom van €474,30 naar €490,57, een stijging van 3,43%. Een groot gedeelte van de prijsstijging is toe te schrijven aan Fed-voorzitter Beanke. Hij maakte bekend dat de centrale bank voorlopig geen einde maakt aan het stimuleringsprogramma.

In dollars steeg de goudprijs van $1.223,43 naar $1.285,55 per troy ounce, een stijging van 5,08%. De zilverprijs steeg in een week tijd van van $18,92 naar $19,93 per troy ounce, een plus van maar liefst 5,33%. De hogere winstpercentages in dollars geven aan dat de Amerikaanse valuta weer iets zwakker is geworden ten opzichte van de euro. De wisselkoers is op het moment van schrijven $1,3067, ruim een cent meer dan een week geleden.

Dalende trend edelmetalen

De prijzen van goud en zilver verkeren nog steeds in de dalende trend die in oktober werd ingezet. Destijds bereikte de goudprijs nog een recordniveau van €1.378 per troy ounce en stond de zilverprijs op €861 per kilo. Sindsdien zijn de prijzen van goud en zilver met respectievelijk 28,6% en 43% gezakt.

De grote prijsdaling bewijst dat ook beleggen in edelmetalen risico’s met zich meebrengt. De argumenten om edelmetaal te kopen zijn nog steeds aanwezig, maar daarmee is niet gezegd dat de prijzen van goud en zilver alleen maar omhoog kunnen. Financiele markten worden niet alleen gestuurd door feitelijke informatie, maar ook door verwachtingen en emoties. Verhalen over het herstel van de Amerikaanse economie en over het afbouwen van het stimuleringsprogramma van de Federal Reserve hebben beleggers meer vertrouwen gegeven in de aandelenmarkt.

Alteatieven aantrekkelijker?

Met stijgende aandelenkoersen is het moeilijker om een grote positie in goud te verantwoorden. Een pakket aandelen of bedrijfsobligaties ter waarde van een paar kilo goud levert al een interessante cashflow op. Daar komt bij dat ook de inflatie daalt, waardoor het aanhouden van cash aantrekkelijker wordt. Het zijn vooral de beleggers en vermogensbeheerders die goud momenteel links laten liggen. Dat blijkt onder meer uit de afnemende populariteit van goud-ETF’s. Het GLD ETF is dit jaar alleen al 400 ton goud lichter geworden, een ongekend grote daling.

Fysiek goud blijft in trek

De prijsdaling van goud (en zilver) doet weinig af aan de populariteit van het metaal. De Chinezen kopen dit jaar meer goud dan vorig jaar en ook in Japan is het kopen van fysiek edelmetaal steeds meer in trek. De import van goud was in de eerste vijf maanden van dit jaar 2,5 maal zo groot als een jaar geleden. Ook hebben Japanners nog steeds belangstelling voor goud-ETF’s.

In India is de populariteit van fysiek goud nog steeds zeer groot, tot ongenoegen van de regering. Die wil de import van goud terugdringen om de betalingsbalans te verbeteren. Sinds kort bieden Indiase juweliers geen goudbaren en gouden munten meer aan, op verzoek van de regering.

Goudprijs in € per troy ounce(Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.