Goudprijs hoger na raketlancering Noord-Korea

De goudprijs bereikte afgelopen nacht het hoogste niveau in twee maanden, nadat bekend werd dat Noord-Korea een raket over Japan had geschoten. De raketlancering komt als een verrassing, omdat er de afgelopen dagen relatief weinig nieuws kwam uit deze regio. Door de raketlancering steeg de prijs van het edelmetaal met ongeveer een procent naar €1.104 per troy ounce, een niveau dat we eind juni voor het laatst gezien hebben. In dollars steeg de goudprijs naar $1.322 per troy ounce, het hoogste niveau sinds september vorig jaar.

Volgens analisten zijn de omstandigheden voor edelmetalen op dit moment om een aantal redenen relatief gunstig. Als eerste is er de neerwaartse trend in de Amerikaanse dollar, de valuta die vaak gezien wordt als tegenpool van het edelmetaal. Daarnaast is er nog steeds sprake van extreem lage rente op staatsobligaties en spaartegoeden, waardoor edelmetalen een aantrekkelijker alternatief worden. Een derde factor die analisten aanwijzen is de groei van de economie in verschillende opkomende markten, waar over het algemeen meer goud gekocht wordt.

Na de eerste paniekreactie keerde langzaam de rust weer terug op de financiële markten en zakte de goudprijs weer iets weg. Toch staat de koers op het moment van schrijven met €1.097 per troy ounce nog steeds ruim boven de slotkoers van €1.083 van afgelopen vrijdag.

Euro stijgt naar $1,20

De stijging van de goudprijs wordt onderdrukt door de opmars van de euro ten opzichte van de dollar. Na de toespraken van ECB-president Draghi bij Jackson Hole steeg de wisselkoers tussen de twee belangrijkste valuta naar $1,20, het hoogste niveau sinds januari 2015. De ECB is nog steeds vastberaden het opkoopprogramma af te bouwen, terwijl er meer twijfels zijn over de geplande renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank en de groei van de Amerikaanse economie. Deze factoren zijn negatief voor de dollar.

goldprice-noordkorea

Goudprijs hoger na raketlancering Noord-Korea (Grafiek via Goldprice.org)

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.