Goldman Sachs: Goudprijs daalt naar $1.050 per troy ounce

Volgens Goldman Sachs gaat de goudprijs de komende tijd nog veel verder omlaag, zo schrijft Bloomberg. Betere macro-economische cijfers en de mogelijke afbouw van het stimuleringsprogramma door de Federal Reserve zullen de bijdragen aan een verdere koersdaling van goud tot minder dan $1.000 per troy ounce. Volgens grondstoffenanalist Jeffrey Currie van Goldman Sachs kan het conflict in Syrië en de nadering van het Amerikaanse schuldenplafond op korte termijn nog een prijsstijging van goud veroorzaken, maar voor volgend jaar verwacht hij een daling van de goudprijs.

Goudprijs naar $1.050

Goldman Sachs heeft voor 2014 een nieuw koersdoel geformuleerd van $1.050 per troy ounce, waarbij de bank opmerkt dat de prijs van het edelmetaal nog verder kan doorschieten naar minder dan $1.000 per troy ounce. Dat prijsniveau hebben we sinds oktober 2009 al niet meer gezien. Volgens de Amerikaanse bank verliezen beleggers hun vertrouwen in goud als zogeheten ‘store of value’, aangezien de goudprijs alleen dit jaar al met meer dan 20% gezakt is. Dat terwijl de aandelenkoersen en de dollar dit jaar juist zijn gestegen.

“Hoewel we het erover eens zijn dat de goudprijs voor de middellange termijn rond de $1.200 blijft hangen geloven wij dat de prijs uiteindelijk naar beneden zal doorschieten. Daarom hebben we $1.050 geformuleerd als koersdoel. De prijs kan daarbij onder de $1.000 per troy ounce zakken”, aldus Currie.

Heeft Goldman Sachs goud nodig?

Als Goldman Sachs zegt dat de goudprijs gaat dalen moeten beleggers op hun hoede zijn. De grote prijsdaling van goud in april werd ook kort van tevoren door Goldman Sachs aangekondigd. Waarom de goudprijs toen zo hard onderuit ging is nog steeds een raadsel, maar feit is dat Goldman Sachs van de gelegenheid gebruik maakte om heel veel aandelen GLD van beleggers over te nemen. Aandelen die de bank waarschijnlijk bij het goud-ETF inwisselde voor fysiek goud.

Door het herstel van de goudprijs in de maand augustus stopte de leegloop van goud uit het GLD (zie het Goud en zilver report van week 36). Dat is vervelend voor banken die de afgelopen maanden honderden tonnen goud uit het fonds hebben gehaald. Door beleggers bang te maken voor een verdere daling van de goudprijs kunnen banken als Goldman Sachs opnieuw goud ‘los weken’ uit de handen van beleggers.

Indien de goudprijs daadwerkelijk tot $1.050 per troy ounce zakt zullen meer beleggers de handdoek in de ring gooien. Hun aandelen GLD raken uit de gratie en zullen door de bullion banks uit de markt worden gehaald. Daarmee verdwijnt er ook goud uit het GLD, waar momenteel nog ongeveer 920 ton goud ligt.

Nieuwe aanval op het goud van GLD?

We bereiden ons voor op een verdere daling van de goudprijs, die gepaard zal gaan met een nieuwe aanslag op de goudvoorraad van het GLD. Alleen dit jaar werd er al 400 ton goud opgehaald uit het ETF, bijna 1/3 deel van de totale goudvoorraad die ze in de afgelopen negen jaar hebben opgebouwd. Wereldwijd hebben goud-ETF’s dit jaar al 684,1 ton goud geliquideerd.

Trekken we het patroon van begin dit jaar door, dan zal een verdere daling van de goudprijs opnieuw een uitstroom van goud uit GLD teweeg brengen. Probeert Goldman Sachs met dit verkoopadvies de stop weer uit de GLD badkuip te trekken? En zo ja, wie worden daar het slachtoffer van?

Goudprijs moet omlaag om meer goud los te weken uit GLD

Goudprijs moet omlaag om meer goud los te weken uit GLD

Lees ook de volgende artikelen over GLD uit ons dossier:

3 gedachten over “Goldman Sachs: Goudprijs daalt naar $1.050 per troy ounce

 • 13 september 2013 om 16:25
  Permalink

  Ik zit al een aantal jaartjes in goud en zilver en heb er al veel mee verdient. Ik kan de daling alleen maar verwelkomen. Ik verkoop dan ook geen ounce en zal bij verdere daling alleen maar meer bijkopen.
  Ik weet dat de banken de angsthazen de markt uit willen jagen zodat ze zelf tegen een lage koers in kunnen kopen. Wil je geld verdienen moet je altijd tegen het advies van de bank in beleggen !!!!

  Banken zeggen eigenlijk koop mijn rotzooi dan kan ik in iets beters beleggen. In dit geval andersom …verkoop jou kip met de gouden eieren dan krijg je van mij waardeloze dollars of euro`s.

  Beantwoorden
 • 17 september 2013 om 15:20
  Permalink

  hahahahahahaha..Goldman Sucks weer in de bocht…t boeit me geen meter waar goud op korte termijn naar toe gaat. Ik weet dat (fiat)geld bijdrukken niet zonder consequenties blijft. Ik weet WEL waar goud naartoe gaat, wanneer weet ik niet, maar knallen gaat t !!!! Als er55 kopers aanspraak maken op 1 ounce goud dan weet je t wel toch ???

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.