Goud en zilver report (Week 36)

De afgelopen week bereikte goud het hoogste niveau in drie maanden tijd, terwijl zilver even het niveau van eind april evenaarde. Sinds het dieptepunt van eind juni zijn de prijzen van goud en zilver met respectievelijk 14,7 en 27,6 procent gestegen.

Afgelopen week bleef de goudprijs netto vrijwel onveranderd, de koers steeg met een halve euro naar €1.056,05 per troy ounce (+0,05%). Zilver deed het een stuk beter dan goud en steeg de afgelopen week van €571,88 naar €581,91 per kilo, een koerswinst van 1,75%. De afgelopen vier weken deed zilver het bijna iedere week beter dan goud. Alleen vorige week was goud meer in trek, mogelijk het gevolg van de oplopende spanningen in Syrië.

In dollars zakte de goudprijs van $1.395,41 naar $1.391,67 per troy ounce (-0,26%), terwijl de zilverprijs in deze valuta steeg van $23,53 naar $23,85 (+1,36%). Het verschil in rendement tussen goud in euro’s en dollars wordt verklaard door de sterkere dollar, de EUR/USD wisselkoers zakte afgelopen week van $1,3236 naar $1,3180 (-0,42%).

Volatiliteit

Onderstaande grafieken laten zien dat de prijzen van beide edelmetalen gedurende de week sterk fluctueerden. Dat is voornamelijk toe te schrijven aan de publicatie van macro-economische cijfers. Vrijdag kreeg de goudprijs een impuls door een matig banencijfer. Het werkloosheidspercentage daalde, voornamelijk omdat er opnieuw Amerikanen uit de statistieken vielen. De participatiegraad blijft ongekend laag, een teken dat er nog geen herstel is op de arbeidsmarkt.

Goudprijs per troy ounce

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs per kilo

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

China koopt opnieuw goud

Deze week werden de laatste Chinese importcijfers naar buiten gebracht, waaruit bleek dat de Chinezen nog steeds belangstelling hebben voor goud. In juli importeerde het land 113 ton goud, waarmee de cumulatieve import over de eerste zeven maanden van 2013 uitkomt op 607 ton goud. Dat is meer dat de totale Chinese import van goud over heel 2012!

Cumulatieve goudimport China

De cumulatieve import van goud overstijgt het cijfer van vorig jaar (Bron: Koosjansen)

GLD

Cijfers van het SPDR Gold Trust laten zien dat de goudvoorraad van het GLD fonds de afgelopen week nagenoeg gelijk gebleven is op ongeveer 920 ton. Het laat zien dat beleggers weer meer belangstelling hebben voor de aandelen van het fonds, maar dat ze nog niet massaal instappen. Pas als de premie van GLD ten opzichte van de goudprijs oploopt zullen banken weer goud naar het fonds brengen om nieuwe aandelen uit te kunnen geven.

GLD voorraad stabliseert

Goudvoorraad in GLD stabiliseert

Backwardation voorbij?

De backwardation in de goudmarkt leek even voorbij te zijn, maar de laatste dagen zijn de lease rate van goud en de rente op de geldmarkt weer wat dichter bij elkaar gekomen. De laatste stand van zaken is uit de volgende grafiek af te lezen.

Gold Forward Offered RatesGoud bijna uit backwardation…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.