Werkloosheid VS daalt naar 7,3%

De werkloosheid in de VS is in de maand augustus gezakt van 7,4 naar 7,3 procent, zo maakte het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics vandaag bekend. Dat lijkt goed nieuws, totdat we dieper in de cijfers duiken. Zo kwamen er de afgelopen maand slechts 169.000 banen bij, minder dan waar analisten op rekenden (180.000) en minder dan het gemiddelde van de afgelopen twaalf maanden (184.000). Volgens de Federal Reserve moeten er maandelijks minimaal 200.000 banen bij komen voordat men kan beginnen met tapering, de afbouw van het stimuleringsprogramma.

Participatiegraad naar dieptepunt

De participatiegraad – het percentage van de totale beroepsbevolking met een baan – zakte in de maand augustus met 0,2 procentpunt naar 63,2%. Dat is het laagste niveau in 35 jaar tijd, want we moeten terug naar augustus 1976 om een soortgelijk percentage te vinden. De employment-to-population ratio, een andere manier om de werkloosheid te meten, bleef in augustus vrijwel onveranderd op 58,6%.

De daling van de werkloosheid is volledig te verklaren doordat mensen uit de statistieken vallen. Amerikanen die na enige periode van werkloosheid niet meer actief naar werk zoeken worden simpelweg niet meer als werkloos aangemerkt. Dat is ook de reden voor de daling van de werkloosheid van een piek van 10% van een paar jaar geleden naar 7,3% nu.

Participatiegraad zakt naar laagste punt sinds 1978

Participatiegraad op Amerikaanse arbeidsmarkt daalt naar laagste punt in 35 jaar

Steeds meer Amerikanen vallen uit de statistieken

Meer dan 90 miljoen werkloze Amerikanen worden niet meer meegenomen in de statistieken

Herziening

In de publicatie van het banencijfer van augustus stond nog een detail dat niet over het hoofd gezien mag worden. Een herziening van het banencijfer in juli bracht aan het licht dat er in deze maand slechts 104.000 banen zijn toegevoegd, in plaats van de 162.000 banen die destijds gepresenteerd werden. Ook dat is geen goed nieuws voor de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Goudprijs stijgt

Direct na de publicatie van het banencijfer schoot de goudprijs omhoog. Snelle computers en handelaren die snel het nieuws kunnen lezen wisten hier wellicht van te profiteren. De goudprijs steeg van $1.370 naar $1.391 per troy ounce, een stijging van 1,5%. Inmiddels is een deel van die stijging door winstnemingen alweer ongedaan gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.