US Mint tijdelijk door voorraad 2013 Silver Eagle munten heen

Aan het begin van ieder jaar is er een piek waar te nemen in de muntverkopen van de US Mint, omdat veel dealers dan zo snel mogelijk munten van het nieuwe jaar willen inslaan. De vraag van beleggers is dit jaar groter dan de productiecapaciteit van de US Mint, want op de drukste dag werden er bijna 4 miljoen Silver Eagle munten uitgeleverd.

Reuters schrijft dat de grote vraag naar zilveren beleggingsmunten van de US Mint het gevolg is van 'economische onzekerheden in de VS'. Het vertrouwen in de Amerikaanse dollar staat al jaren onder druk, maar de situatie wordt steeds problematischer. Verhogingen van het schuldenplafond volgen elkaar in een steeds hoger tempo op en sinds 2008 is er een gat van meer dan $1 biljoen per jaar geslagen in de Amerikaanse rijksbegroting. De Federal Reserve blijft ondertussen onverminderd schuldpapier opkopen, momenteel via het QE3 en QE4 programma.

Op het moment van schrijven staat de teller van de US Mint op meer dan 6 miljoen verkochte Silver Eagle munten, bijna even hoog als de verkoop over de totale maand januari van 2012 en 2011. De verkoop van zowel gouden als zilveren munten door de US Mint trok eind vorig jaar sterk aan, omdat steeds meer beleggers bescherming voor hun vermogen zoeken in fysiek edelmetaal.

Reuters schrijft dat de US Mint wel vaker door haar voorraad heen geraakt is door extreme vraag. Een maand geleden was het ook al raak, toen de US Mint bekend maakte geheel door haar voorraad van 2012 Silver Eagle munten heen te zijn. De US Mint verkoopt haar gouden en zilveren munten alleen aan dealers, die het op hun beurt weer doorverkopen aan kleinere dealers en aan particulieren. Hoewel de US Mint de komende tien dagen geen 2013 Silver Eagle munten zal uitleveren kunnen consumenten deze munten nog steeds kopen, zo lang ze nog ergens in de keten van distributeurs en winkels aanwezig zijn.

Premies omhoog

We hebben van Hedde Verhagen van Goudstandaard veomen dat de inkoopprijzen van zowel de Canadese Maple Leaf als van de Amerikaanse Silver Eagle bij hun leverancier per ingang van vandaag verhoogd zijn met respectievelijk €0,30 en €0,45 per munt (1 troy ounce fijn zilver).

US Mint is al door voorraad 2013 Silver Eagle munten heen, verkoop aan dealers wordt in week van 28 januari hervat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.