Goud en zilver report (Week 6)

Er was de afgelopen week weinig opzienbarend nieuws in de goud- of zilvermarkt. De handel was in de eerste week van februari ook wat rustiger dan in de weken daarvoor. Belangrijker waren de ontwikkelingen op de valutamarkt, want daar gebeurde wel het één en ander. Donderdag maakte zowel de Bank of England als de ECB bekend de rente gelijk te houden op respectievelijk 0,5% en 0,75%, maar door de woorden van Draghi verloor de euro opeens meer dan 2 cent ten opzichte van de dollar.

Draghi

Draghi zei tijdens de maandelijkse persconferentie in Frankfurt dat de geringe inflatoire druk de ECB in staat stelt om door te gaan met een ruim monetair beleid. Daarmee werd bedoeld dat de ECB zal doorgaan met het verstrekken van liquiditeit aan Europese banken, mochten die dat nodig hebben. Draghi kan geen actief wisselkoersbeleid voeren, maar met zijn woorden weet hij wel de perceptie van de markt te beïnvloeden. Schijnbaar vinden valutahandelaren de uitspraken van Draghi een reden om iets negatiever te worden over de euro. De munt zakte in korte tijd van $1,358 naar $1,337, een daling van 1,57%. Eerder deze week sterkte de euro nog aan tegenover de dollar, omdat banken een gedeelte van de LTRO leningen aflosten. Later die week werd er nog een paar miljard afgelost, een signaal naar de markt dat banken weer wat meer 'vet op de botten' hebben. Maar met nog €873 miljard aan openstaande LTRO is er nog een lange weg te gaan.

Vanwege de daling van de wisselkoers laat de goudprijs in dollars een ander verloop zien over de afgelopen week. Uitgedrukt in deze valuta kwam de goudprijs netto niet van haar plek af. Een troy ounce goud kost momenteel op de spotprijs $1.667. De zilverprijs in dollars zakte in een week tijd van $31,83 naar $31,42 per troy ounce, een daling van 1,3%.

Euro verloor tijdens toespraak Draghi 1,57% ten opzichte van dollar (Bron: Yahoo Finance)

India en China

Er was ook wat nieuws van de Indiase en de Chinese goudmarkt, die samen ongeveer de helft van de totale jaarlijkse vraag naar fysiek goud voor hun rekening nemen. Zo werd bekend dat China over heel 2012 bruto 834,5 ton goud ingevoerd heeft, waarvan netto waarschijnlijk iets meer dan 580 ton overblijft. Het verschil zit hem in de export van goud richting Hong Kong, maar desondanks gaat hier om gigantische hoeveelheden.

Voor de Indiase markt zijn de getallen niet minder indrukwekkend, want dit land importeerde het afgelopen jaar naar schatting 950 ton goud, 50 ton meer dan in 2011. Daarvan werd een aanzienlijk gedeelte – naar schatting 250 ton – het land binnen gesmokkeld. De smokkel is toegenomen door de hogere importheffing via de reguliere kanalen, waardoor het steeds meer loont om illegaal goud in te voeren. Op een kilo goud zou men al 5% aan belastingen ontduiken door het goud te smokkelen. De honger naar goud blijkt niet te stillen, ondanks de stijgende goudprijs.

Olie

De olieprijs stijgt al een paar maanden, maar in de laatste weken is vooral de Europese Brent olie een stuk duurder geworden. Inmiddels moet men $118,86 neertellen voor een vat van 159 liter. Halverwege december was dat nog $10 minder. WTI olie kost momenteel $95,76 per vat, ook een stijging van $10 ten opzichte van twee maanden geleden.

Platina sterk gestegen

De prijs van platina is de laatste tijd sterk gestegen. Deze week noteerde een troy ounce platina op een gegeven moment $1.734, het hoogste niveau in 17 maanden tijd. De stijging van de platinaprijs is het gevolg van een lagere platinaproductie enerzijds en een toenemende vraag van beleggers anderzijds. Beleggers zien een krapte in de platinamarkt ontstaan en wilen daar een slaatje uit slaan, door alvast een positie in te nemen met de verwachting dat de prijs verder zal stijgen.

Goudprijs in € per troy ounce

Zilverprijs in € per kilo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.