OMFIF: Goud maakt comeback als monetaire reserve

Goud wordt weer een centraal onderdeel van de valutareserves van centrale banken, zo concludeert onderzoeksinstituut OMFIF in een nieuw rapport over de goudvoorraden van centrale banken sinds 1870. Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 hebben centrale banken wereldwijd netto 350 ton goud per jaar aan hun reserves toegevoegd, waarmee hun totale goudvoorraad weer terug is op het 100-jarige gemiddelde van de periode tot en met 1970. Daaruit concludeert de OMFIF dat centrale banken het edelmetaal opnieuw ontdekt hebben als veilige reserve in tijden van onzekerheid en lage of negatieve rente.

Het rapport van de OMFIF getiteld “Seven Ages of Gold” bevat gedetailleerde cijfers over de veranderingen in de goudvoorraden van centrale banken sinds 1870. Gedurende deze periode gingen centrale banken over van een volledige goudstandaard naar een gedeeltelijk door goud gedekt geldsysteem naar een compleet ongedekt systeem van fiatgeld.

central-bank-gold-sales-purchases

Centrale banken kopen goud als monetaire reserve (Bron: RBC Capital Markets, Bloomberg)

omfif-gold-reserves-historical

Goudvoorraden centrale banken van de afgelopen twee eeuwen (Bron: OMFIF)




Centrale banken kopen goud

De afgelopen twee eeuwen aan monetaire geschiedenis zijn volgens de OMFIF in zeven verschillende periodes op te delen, die allemaal ongeveer 30 jaar duurden. De zevende periode begon in 2008 en kenmerkt zich door centrale banken die opnieuw op grote schaal goud kopen. In acht jaar tijd voegden centrale banken wereldwijd meer dan 2.800 ton van het edelmetaal aan hun voorraden toe, een toename van 9,4%.

Het zijn vooral de opkomende economieën, aangevoerd door Rusland en China, die goud aan hun reserves toevoegen. Ondertussen blijven Westerse landen op hun relatief grote voorraden zitten. De laatste keer in de geschiedenis dat centrale banken op deze schaal edelmetaal aan hun reserves toevoegden was in de periode van 1950 tot en met 1965. Europese centrale banken wisselden hun dollarreserves massaal in voor het edelmetaal.

central_bank_gold_reserves

Goudvoorraden centrale banken sinds 1900 (Bron: Dollardaze)

Goud terug in het monetaire systeem?

Na het loslaten van de goudkoppeling in 1971 was het onduidelijk welke rol goud zou gaan spelen in het monetaire systeem. Na een spectaculaire rally in goud tussen 1974 en 1980 volgde een lange periode van dalende prijzen en goudverkopen door centrale banken. Tussen 1998 en 2008 waren het vooral Europese centrale banken die op grote schaal goudvoorraden in de verkoop deden, met name die van Zwitserland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

omfif-gold-holdings-percentage-historical

Veranderingen in de goudvoorraden sinds de 19e eeuw (Bron: OMFIF)

gold-sales-european-central-banks

Tussen 1998 en 2008 verkochten Europese landen nog veel goud (Bron: Victor the Cleaner)

Het is tot op de dag van vandaag onduidelijk welke rol goud zal spelen in het monetaire systeem. Centrale banken voegen weliswaar op grote schaal edelmetaal aan hun reserves toe, maar ze gebruiken het niet om verschillen in de handelsbalans te vereffenen. In plaats daarvan breiden de landen met een handelsoverschot hun valutareserve verder uit. Toch lijkt ook hier verandering in te komen, want sinds 2008 kopen zij dus ook edelmetaal bij.

Rusland heeft al 1.499 ton in de kluis liggen, terwijl de officiële goudvoorraad van China 1.823 ton bedraagt. De verwachting is dat deze landen de komende jaren goud zullen blijven kopen om hun reserves in overeenstemming te brengen met de omvang van de economie.

De goudvoorraden blijven in de kluizen van centrale banken liggen, mogelijk in afwachting van een herwaardering van het edelmetaal. De ECB en de centrale banken van China en Rusland waarderen hun goudreserve nu al periodiek naar de actuele goudprijs. Federal Reserve waardeert haar claim op de Amerikaanse goudvoorraad nog tegen een historische koers van $42,22 per troy ounce. Dat was de laatste vaste goudprijs, voordat de koppeling tussen de dollar en goud werd losgelaten.

gs-logo-breed

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en opslag van edelmetalen. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via [email protected] of +31(0)88 46 88 488 of bezoek www.goudstandaard.com

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo