Werknemers HKMEx aangehouden met valse bankdocumenten

Een week geleden stopte de Hong Kong Metals Exchange met het aanbieden van goudcontracten, omdat er volgens de topman onvoldoende volume op dit platform verhandeld werd. Nu blijkt dat er ook onregelmatigheden waren met de financiële stromen op de HKMEx. De in beslag genomen documenten bestaan uit een ontvangstbevestiging, twee garantiebrieven en drie bankafschriften die uitgegeven zouden zijn door HSBC en Standard Chartered Bank. Ook waren er documenten van depositorekeningen en tenminste één uitdraai van een inteationale overboeking.

Het ontvangstbewijs dat in de bagage van één van de drie werd gevonden dateerde van 23 april en zou verstuurd zijn door Standard Chartered Bank. Het zou gaan om een overboeking van $460 miljoen. Ook was de verdachte in het bezit van een brief waarin een naam stond waar het bedrag naar doorgesluisd moest worden. Een andere verdachte had een soortgelijke brief bij zich, maar dan zonder vermelding van een naam. Ook van andere gevoelige documenten bleken de drie verdachten meerdere kopieën in bezit te hebben.

De South China Moing Post schrijft vandaag dat er ook een vijfde persoon in deze zaak is aangehouden. Het vertrek van Barry Cheung, de hoogste assistent van HKMEx-topman, trok de aandacht van de toezichthouder. De HKMEx had al langer problemen met de cashflow en trok vorige week dus de stekker uit de handel in goudcontracten.

HKMEx bood goudcontracten aan voor levering van 1 kilo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.