bank-of-chinaDe Bank of China is de eerste Aziatische bank die goedkeuring heeft gekregen voor deelname aan de LBMA goudprijs fixing. Dat betekent dat de bank voortaan mag meedoen in het dagelijkse biedingsproces waarmee de referentieprijs voor goud bepaald wordt. In eerste instantie deden alleen Westerse banken mee aan de nieuwe goudprijs fixing, maar het duurde niet lang voordat er belangstelling kwam vanuit Azië. De Bank of China is de eerste Aziatische bank die inspraak krijgt in de nieuwe prijsbepaling van goud.

De wereldwijde referentieprijs voor goud werd al sinds 1919 vastgesteld door een kleine groepje banken via de ‘Londen Gold Fix’. De laatste jaren kwam deze procedure onder druk te staan vanwege het gebrek aan transparantie. Onder druk van toezichthouders en de goudsector kwam er een nieuwe elektronische goudprijs fixing, de ‘LBMA Gold Fixing’. Deze fixing wordt verzorgd door de ICE Benchmark Administration, dat onderdeel uitmaakt van de LBMA.

“We zijn verheugd de Bank of China te kunnen verwelkomen in de nieuwe goudprijs fixing. De groei in het dagelijkse volume, gecombineerd met een toename in het aantal deelnemers van over de hele wereld, bewijst dat er in de markt veel steun is voor het onafhankelijke toezicht dat we implementeerden om de transparantie van en het vertrouwen in de goudprijs te versterken”, zo verklaarde Finbarr Hutcheson van de ICE Benchmark Administration. Het dagelijkse handelsvolume waar de referentieprijs voor goud op gebaseerd wordt is meer dan verdubbeld ten opzichte van vijf maanden geleden.

De volledige versie van dit artikel verscheen eerder op een partner blog.

china-gold-fixing

Bank of China krijgt zeggenschap over goudprijs (Bron: Xinhua)