Jim Rogers: “Goudprijs kan jaren onder productiekosten blijven”

Jim Rogers nuanceert daarmee de uitspraken van Peter Schiff (Euro Pacific Capital) en Art Cashin (UBS). Die beweren dat goudmijnen zullen sluiten zodra het businessmodel verlieslatend wordt. Volgens Rogers zullen er uiteindelijk inderdaad mijnen sluiten als de goudprijs zo laag blijft, maar het is niet gezegd dat dat snel zal gebeuren. Een goudmijn is een bedrijf dat net als ieder ander bedrijf wil overleven en dat daarom gewoon zal blijven produceren. Pas als er echt geen financiele middelen meer zijn moet de mijn haar activiteit stilleggen.

De terughoudendheid om mijnen te sluiten, gecombineerd met een welwillendheid van beleggers om mijnaandelen te kopen, zorgt ervoor dat mijnen het nog een tijdje vol kunnen houden. Ook bij een goudprijs die lager ligt dan de productiekosten. Beleggers moeten volgens Jim Rogers niet in de veronderstelling raken dat de huidige situatie spoedig zal omslaan ten gunste van de goudmijnbelegger.

Alteatieven

Jim Rogers wijst erop dat de markt van goudmijnaandelen vandaag de dag moeilijker is dan in de jaren ’70. Niet alleen zijn er veel meer mijnbouwbedrijven waar beleggers uit kunnen kiezen, ook zijn er veel meer aantrekkelijke alteatieven bijgekomen. Zo kunnen beleggers vandaag de dag gemakkelijk goud-ETF’s kopen om blootstelling te krijgen aan de goudprijs. Ook is er vandaag de dag een veel groter aanbod van gouden munten dan in de jaren ’70. Toen was er eigenlijk alleen maar de Zuid-Afrikaanse Krugerrand munt. Vandaag de dag zijn er tientallen verschillende gouden munten waar beleggers uit kunnen kiezen. Al deze alteatieven hebben tot gevolg dat de belangstelling voor de mijnaandelen minder groot is dan in de vorige bull market van goudmijnsector.

Goudprijs naar $900?

Jim Rogers maakte een correcte analyse toen hij zei dat de goudprijs richting de $1.200 per troy ounce zou gaan. Hij denkt dat de bodem nog niet bereikt is en verwacht dat de goudprijs nog verder gaat zakken tot $900 per troy ounce. Volgens Jim Rogers is het een klassieke consolidatiefase die hoort bij een krachtige bull market. Een correctie van 35 tot 50 procent is dan niet vreemd. Jim Rogers denkt dat de correctie nog wel even kan aanhouden en dat de bodem nog niet bereikt is. Als de onzekerheid onder beleggers begint toe te nemen en veel zwakke handen uit de markt geschudt zijn kan er volgens Jim Rogers een stevige bodem onder de goudprijs gevormd worden.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders