China importeerde in februari 11,6% minder zilver

De relatief zwakke vraag naar zilver voor industriële toepassingen legt meer druk op beleggers om het gat te vullen, zo merkt de Britse zakenbank op. De export van zilver liep ook iets terug, maar bleef boven het dieptepunt van de maand december, waardoor China is nog steeds een netto importeur is van het grijze edelmetaal.

“Naar onze mening ziet de industriële vraag naar zilver er over de middellange termijn fragiel uit, waardoor er een zwaardere last komt te liggen op beleggers die het gat moeten vullen”, aldus Barclays. De laatste handelsdata van de Chinese economie schetst een mild positief beeld over de vraag naar edelmetalen voor industriële toepassingen, terwijl de meest aangehaalde economische data juist wijst op een zwakkere economische activiteit in februari door het Chinese nieuwjaar.

De import van palladium steeg in januari naar het hoogste niveau in zes maanden tijd, maar zakte in februari met 4% naar 44,5 duizend troy ounce. Ook de vraag naar het duurdere platina, een metaal dat vooamelijk in de auto-industrie gebruikt wordt, zakte in de maand februari wat weg. Vergeleken met de eerste twee maanden van vorig jaar is de vraag naar platina dit jaar bijna een derde lager uitgevallen.

Commodity Online schrijft dat de vraag naar platina in China nog steeds behoorlijk prijselastisch is, wat wil zeggen dat de vraag sterk meebeweegt met de prijsontwikkeling. De recente prijsdaling van dit edelmetaal kan de vraag nu weer een impuls geven. Door de sterke stijging van de prijs van platina in januari en begin februari zakte de vraag naar contracten voor levering van het metaal en daarmee ook het verhandelde volume.

Grondstoffen

Edelmetalen als platina en palladium worden vrijwel uitsluitend gekocht vanwege de industriële toepassingen. Beide metalen worden gebruikt in de auto-industrie, maar vinden ook hun weg naar andere toepassingen. Eerder dit jaar plaatste Marketupdate een infographic met meer details over de markten voor de edelmetalen platina en palladium. Zilver is in feite ook een industrieel edelmetaal geworden, omdat het geen rol meer speelt in het monetaire systeem en omdat het jaarlijkse aanbod inmiddels voor de helft gebruikt wordt voor tal van industriële toepassingen.

Beleggers kopen zilver omdat er maar een beperkt aanbod van is en omdat het edelmetaal ooit de functie van muntgeld vervuld heeft. Zo lang ze meer willen kopen dan er beschikbaar is, dan stijgt de zilverprijs. Zijn er onvoldoende kopers voor te vinden, dan zakt de zilverprijs weer. Als de industriële vraag naar zilver daalt – en ook als de mijnproductie stijgt – moeten beleggers gezamenlijk dus meer zilver van de markt halen om de prijs op peil te houden. Eerder gaf ik op Marketupdate een samenvatting van een kritische analyse van 'MomentsinTrading'.

China importeerde in februari 11,6% minder zilver dan een jaar geleden

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo