Italianen kopen massaal goud in Zwitserland

Italianen die zich zorgen maken over de uitkomst van het referendum rijden naar Zwitserland om goud te kopen, zo bericht het Duitse Wirtschaftswoche. Bij het filiaal van goudhandelaar Pro-Aurum in de Zwitserse stad Lugano staan Italianen in de rij om hun euro’s om te zetten in edelmetaal. Lugano ligt dicht bij de Italiaanse grens en trekt daarom ook veel klanten van over de grens aan.

“Normaal gesproken komt ongeveer 20% van de klanten uit Italië en 80% uit Zwitserland, maar die verhouding is in de aanloop naar het referendum op 4 december compleet omgekeerd”, zo verklaarde goudhandelaar Robert Hartmann van Pro-Aurum tegenover Wirtschaftswoche. Het kantoor moet meer goudbaren en gouden munten bijbestellen om aan de plotseling toegenomen vraag te kunnen voldoen.

Goud kopen

goudstaven-dnb-public

Het voorbeeld van de Brexit nog ook bij de Italianen nog vers in het geheugen. Ze maken zich zorgen en zetten daarom een deel van hun vermogen om in edelmetalen. Dat doen ze bij voorkeur in Zwitserland, omdat anoniem goud kopen in hun eigen land beperkt is tot €3.000 per keer en omdat de belastingdienst sinds kort meekijkt als je meer dan €5.000 per maand aan contanten opneemt.

In Zwitserland zijn deze regels minder streng en is het mogelijk om een bedrag tot €10.0000 de grens over te nemen om anoniem goud te kopen. Ook maken veel Italianen van de mogelijkheid gebruik om hun spaargeld weg te sluizen van een Italiaanse naar een Zwitserse bank.

Referendum

De Italiaanse premier Renzi heeft gezegd dat hij opstapt als het referendum over de aanpassing van de grondwet mislukt. Die belofte brengt veel onzekerheid met zich mee, want in de peilingen ligt de 5-sterren beweging van Beppe Grillo op voorsprong. Deze politieke partij verzet zich tegen de Europese Unie en pleit voor meer onafhankelijkheid voor Italië. Dat brengt onzekerheid met zich mee voor de banken en voor de positie van Italië binnen de EU.

Volgens de Financial Times kunnen er wel acht verschillende banken in Italië in de problemen komen als de regering valt en er nieuwe verkiezingen uitgeschreven moeten worden. Italiaanse banken hebben door hun grote blootstelling aan slechte leningen dit jaar al meer dan de helft van hun waarde verloren. Monte Dei Paschi di Siena, de derde grootste bank van het land, zag in een jaar tijd 14% van alle spaartegoeden verdwijnen. Deze bank staat voor de uitdaging om voor het einde van het jaar €5 miljard aan nieuw kapitaal op te halen.

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via [email protected] of bel 088-4688400. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders