Door Willem Middelkoop
Wie aan wil vallen kiest het moment waarop de tegenstander het minst alert is. Daarom valt een arrestatieteam meestal binnen tussen vier en vijf in de vroege ochtend.
In de oorlog tegen goud en zilver is het niet anders. De FED en haar banksters op Wall Street weten dat goud (en zilver) een cruciale rol spelen om het vertrouwen van de dollar als wereldmunt te behouden.
Na de persconferentie van Ben Beanke, eind april, stegen goud en zilver naar nieuwe records nadat duidelijk was geworden dat de VS door zou gaan met het opkopen van eigen staatsobligaties. Dat gebeurt, volgens de Fed baas, door de oude voorraad “door te rollen” naar nieuwe series.
Deze “Zimbabwaanse” financiering is al een paar jaar aan de gang en heeft ervoor gezorgd dat beleggers meer en meer uit de dollar vluchten, richting hard assets zoals goud, zilver en andere grondstoffen.
China loopt daarbij voorop en is versneld 500 miljard aan dollars van haar financiële reserves in grondstoffen aan het investeren. Daarvoor heeft de overheid zelfs een investeringskantoor in de Canadese grondstoffen-hoofdstad geopend.
Deze vlucht heeft ertoe geleid dat de dollar-index is hierdoor de afgelopen tijd gedaald naar het laagste niveau in tientallen jaren. Het laatste steunniveau in deze grafiek bedraagt 72. En daar kwamen we angstig dichtbij aan het begin van de week. Als deze laatste verdedigingslinie zou sneuvelen zou de vlucht uit dollars naar grondstoffen in een hogere versnelling komen.
De VS weten dat ze deze oorlog niet kunnen winnen en de dollar op termijn haar status als wereldreservemunt gaat verliezen. Maar ze beseffen ook dat een “gecontroleerde terugtrekking” de beste oplossing is op dit moment. Daarom is het van groot belang van tijd tot tijd een slag te winnen om de val van de dollar af te remmen. Dus plan je je aanval zorgvuldig. Als de vijand slaapt. Liefst maandagnacht om vijf uur.
 
Omdat ik zondagnacht (1 mei) de handel in zilverfutures real-time volgde, ik had zelf posities open staan, hierbij mijn ooggetuigeverslag;
 
Om elf uur in de avond, onze tijd, begon de handel in dollars. Een uur later, precies om middeacht, startte de handel in goud, zilver en andere grondstoffen op de digitale termijnmarkten. Op dat moment begint in Australië de handelsochtend. Maar in het belangrijkste financiële centrum van Azië, Hong Kong, is het dan nog vijf uur in de ochtend. Toch kon ik op dat moment, via het Amerikaanse handelssysteem Globex, vanuit bijvoorbeeld Europa en de VS al handelen.
 
Maar deze handel was op dat moment van de dag dus extreem dun met zeer lage volumes. De rest van de wereld is immers nog in slaap of viert de verdiende zondagsrust. Daaaast zou op maandag zowel de Japanse and Engelse financiële markten dicht blijven vanwege een feestdag. De normale dunne markt was nu dus extreem dun. En dus.. een ideaal moment om aan te vallen.
 
In de eerste minuten van de handel stegen goud en zilver eerst licht, naar nieuwe records. Toen de gebruikelijke openingshandelingen voorbij waren en de markt zich klaarmaakte voor een aantal zeer rustige handelsuren sloeg de vijand toe. Vanuit het niets werd de markt overspoeld met (digitale) verkooporders. Vooral de zilvermarkt werd ermee overspoeld. Duizenden en duizenden contracten van elk 5.000 ounce werden in enkele minuten gedumpt. Een normale verkoper zou nooit op deze manier verkopen aangezien je hiermee de prijs in korte tijd sterk laat dalen en je dus nooit de beste prijs voor je posities krijgt. Deze verkoopstrategie gebruik je alleen om de prijs onderuit te halen. En dan het liefst als iedereen slaapt. Om vijf uur in de ochtend.
 
De volgende dagen werden de aanvallen voortgezet en zagen we goud, zilver, olie en alle andere grondstoffen scherp dalen. Toen Amerika meldde dat Bin Laden was gepakt en gedood, maar het bewijs helaas niet kan tonen, was het Amerikaanse feestje compleet.
 
Wie denkt dat China nu bang is geworden en stopt met het inruilen van dollarbezittingen voor hard assets, moet alle edelmetaal gerelateerde posities verkopen tegen de huidige uitverkoopprijzen. Maar wie van mening is dat na deze gewonnen slag het achterhoedegevecht van de VS weer gewoon door zal gaan, gebruikt de huidige dalingen om posities uit te breiden. Dat is wat ik in ieder geval van plan ben.
 
Disclaimer: Willem heeft op het moment van schrijven long goud en zilver en daaraan gerelateerde aandelen.
 
PS: Bestel bij Amazon “War on gold” van de Zwitserse bankier Ferdinand Lips om meer oorlogsverslagen als deze te lezen. Of bezoek www.gata.org.