US Mint verkoopt minder zilveren munten

De US Mint heeft dit jaar veel minder zilveren munten verkocht dan in voorgaande jaren, zo blijkt uit cijfers van het munthuis. In de eerste tien maanden van dit jaar rolden er slechts 17 miljoen zilveren Eagle munten van de band, de helft minder dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.

De slechte verkoopcijfers van zilveren beleggingsmunten in de Verenigde Staten zijn het gevolg van een samenloop van omstandigheden, zoals de kwakkelende zilverprijs, de aanhoudende rally op de Amerikaanse aandelenmarkt en de toenemende populariteit van beleggen in virtuele munten als Bitcoin.

Volgens onderzoeksbureau Metals Focus lijkt de zilvermarkt in de Verenigde Staten momenteel verzadigd te zijn, omdat beleggers die zilver kopen inmiddels al een positie hebben ingenomen en bij de huidige prijs geen noodzaak zien om veel edelmetaal bij te kopen of juist te verkopen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de zilvervoorraden van ETF’s op het recordniveau van afgelopen zomer lijken te stabiliseren.

Zilveren munten minder populair

Het Amerikaanse munthuis ziet niet alleen de vraag naar zilveren munten, maar ook naar gouden munten wat afnemen. In de eerste tien maanden van dit jaar rolde er in totaal 714.500 troy ounce aan gouden Eagle en Buffalo munten van de productieband, minder dan in de afgelopen twee jaar en veel minder dan in de periode van 2009 tot en met 2011. Ook de vraag naar goud stond dit jaar onder druk door de records op de Amerikaanse aandelenmarkt, maar van een grote terugval zoals bij de verkoop zilveren munten was geen sprake.

Volgens schattingen van Metals Focus zal de vraag naar zilverbaren en zilveren munten in de Verenigde Staten dit jaar met een derde dalen tot ongeveer 60 miljoen troy ounce, tegenover gemiddeld 108 miljoen troy ounce in de periode van 2010 tot en met 2016. De volgende grafieken laten de cumulatieve verkoopcijfers van dit jaar zien in vergelijking met de afgelopen jaren.

Verkoop gouden munten US Mint (Bron: US Mint)

Verkoop zilveren munten US Mint (Bron: US Mint)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo