Goudprijs stijgt door rentebesluit ECB

Sinds het rentebesluit van de ECB is de goudprijs al met 2,5% gestegen. Op het moment van schrijven staat de koers boven de €34.000 per kilo, dat is omgerekend ruim €1.057 per troy ounce. De prijsstijging is vrijwel volledig te verklaren door de waardedaling van de euro, want in dollars steeg de prijs van goud slechts met 0,1%. Door dit wisselkoerseffect steeg de zilverkoers naar bijna €460 per kilo, het hoogste niveau in ruim drie maanden tijd.

Edelmetalen blijken een goede bescherming te bieden tegen een waardedaling van de munt. Een zwakkere euro vermindert de koopkracht van spaartegoeden in deze munt, maar het verhoogt de koopkracht van goud en zilver. Wordt de euro juist sterker, dan zien we het omgekeerde effect. Door een deel van je vermogen in edelmetalen aan te houden kun je je spaargeld dus beschermen tegen valutarisico.

goudprijs-22okt2015

Goudprijs stijgt 2,5% na rentebesluit ECB (Bron: Goudstandaard)

Uitbreiding stimuleringsprogramma?

ECB-president Draghi zei in de toelichting op het rentebesluit dat er mogelijkheden zijn om de duur, de omvang en de samenstelling van het stimuleringsprogramma aan te passen. Het opkoopprogramma wordt pas in december geëvalueerd door de centrale bank, maar de markt anticipeert nu al op een verdere uitbreiding van het opkoopprogramma van €60 miljard per maand. Op de valutamarkt ging de euro hard onderuit, want de wisselkoers ten opzichte van de dollar zakte van $1,13 terug naar $1,11.

eur-usd-22okt2015

Rentebesluit ECB zet euro flink lager (Grafiek van Yahoo Finance)

Inflatie

Draghi liet weten dat de centrale bank zegt te streven naar een inflatie van dicht bij de 2% op de middellange termijn. Dat terwijl de inflatie in de eurozone als gevolg van de dalende grondstofprijzen en dalende olieprijs momenteel juist om dreigt te slaan in deflatie. En dat is volgens Draghi zeer onwenselijk, omdat het aflossen van schulden daardoor bemoeilijkt wordt.

euro-area-inflation-cpi

Inflatie in de Eurozone blijft dalen (Bron: Tradingeconomics)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders