Rusland kocht in februari 22,8 ton goud

Rusland heeft in februari 22,8 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Russische centrale bank. Met deze aankoop groeit de totale voorraad van Rusland naar 1.880 ton, die tegen de huidige goudkoers van ruim €80 miljard waard is. In januari voegde het land 18,66 ton goud aan haar reserve toe, waarmee China werd ingehaald op de ranglijst van landen met de grootste publieke goudvoorraden.

Naast het uitbreiden van de goudvoorraad heeft de centrale bank van Rusland de laatste maanden ook meer vreemde valuta in haar reserves opgenomen. Sinds het begin van dit jaar is de valutareserve van het land met ongeveer $17 miljard gegroeid tot $373 miljard, het hoogste niveau sinds december 2014. Dat was de periode waarin de olieprijs zo hard onderuit ging en de belangrijkste olieproducerende landen een deel van hun inkomsten zagen verdampen. Ook Rusland moest toen een deel van haar valutareserves aanspreken, omdat het land erg afhankelijk is van opbrengsten uit de verkoop van olie en gas.

Rusland breidt valutareserves uit

Door de stijging van de olieprijs en een toenemende vraag naar aardgas nemen de inkomsten van Rusland weer toe, waardoor haar centrale bank meer reserves kan opbouwen en meer financiële ruimte heeft om goud te kopen. Toen in 2008 de olieprijs daalde en financiële crisis uitbrak moest de centrale bank een significant deel van haar reserves aanspreken. Dat gebeurde opnieuw in 2014, toen het land getroffen werd door Westerse sancties en door een halvering van de olieprijs.

Gedurende deze periode bleef de centrale bank onverminderd goud kopen, met als resultaat dat nu bijna 18% van de totale reserves in de vorm van edelmetaal wordt bewaard. Ter vergelijking, op het moment dat Lehman Brothers omviel was dat aandeel slechts 2,5%. We zien dus een verschuiving van valutareserves richting edelmetaal. Door goud te kopen maakt Rusland zich minder afhankelijk van het financiële systeem en heeft het een reserve in handen die vrij is van politiek risico. Rusland bewaart haar volledige goudreserve in haar eigen kluis, waar onlangs complete fotoserie van naar buiten werd gebracht.

Rusland voegt 22,8 ton goud aan reserves toe

Goudvoorraad Rusland

Jaarlijkse goudaankopen Rusland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.