CME kan voorraden goud en zilver in Comex niet garanderen?

Op het blog The Golden Truth werd als eerste over deze nieuwe ontwikkeling geschreven. De dagelijkse vooraden goud en zilver op de Comex worden dagelijks gepubliceerd op deze webpagina van de CME Group. Onder het laatste rapport lezen we de volgende disclaimer:

“The information in this report is taken from sources believed to be reliable; however, the Commodity Exchange, Inc. disclaims all liability whatsoever with regard to its accuracy or completeness. This report is produced for information purposes only.”

De bullion banks van de Comex bewaren ook goud en zilver voor klanten, de zogenoemde ‘Eligible’ voorraad. Die klanten zullen ook van hun bank bericht hebben gehad dat de voorraden van edelmetalen niet meer gegarandeerd wordt door de Comex. De disclaimer stond er afgelopen vrijdag nog niet, zo schrijft het blog op basis van een anonieme bron die deze ontdekking deed.

De disclaimer komt op een bijzonder moment, want in de afgelopen maanden heeft JP Morgan bijna haar volledige ‘Eligible’ goudvoorraad uit de Comex gehaald. Het voedt de speculatie dat het beloofde goud en zilver er misschien toch niet is. Waarom zou de CME anders een disclaimer toevoegen aan haar dagelijkse rapportage?

‘Unallocated’

Volgens de regels van de Comex hoeven de bullion banks het edelmetaal in de kluis niet apart op naam te zetten, ook als de klant het in opslag heeft aangeboden (de Eligible voorraad). Partijen die fysiek goud hebben opgeslagen in één van de vijf bullion banks zijn niet meer zeker van hun fysieke goud- of zilverpositie. We kunnen alleen maar blijven benadrukken dat het belangrijk is om de voorwaarden van de overeenkomst goed te lezen, indien men goud op papier koopt. In het slechtste geval is het niet mogelijk om het goud persoonlijk in bezit te nemen en volgt een uitbetaling in cash. En dat is precies wat men wil voorkomen met het bezit van fysiek edelmetaal.

Sinds deze week staat er een disclaimer onder de dagelijkse voorraadbrief van de CME Group (klik voor grotere afbeelding)

2 gedachten over “CME kan voorraden goud en zilver in Comex niet garanderen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.