Zilvermijn moet deuren sluiten door lagere zilverprijs

Het kleine mijnbouwbedrijf Alexco Resource zal dit najaar één van haar zilvermijnen sluiten. Door de daling van de zilverprijs is het niet meer rendabel om zilver uit de Bellekeno mijn te halen. Tot en met oktober zal er nog zilver uit de betreffende mijn gehaald worden, daaa wordt deze voor onbepaalde tijd gesloten.

In de eerste zes maanden van dit jaar heeft Alexco ongeveer 955.772 troy ounce zilver uit de grond gehaald. De mijn gaat een lastige periode tegemoet, want door de scherpe daling van de zilverprijs (alleen dit jaar al 35%) moet het bedrijf behoorlijk snijden in haar kosten.

De sluiting van de Bellekeno zilvermijn is niet de eerste stap die het bedrijf neemt om de winstgevendheid te verbeteren. Een maand geleden werd 25% van het personeel in de Yukon goudmijn van Alexco naar huis gestuurd. Voor nog eens 10% van de mijnwerkers die hier werken is het nog maar de vraag of ze hun baan kunnen houden. Het management heeft ook de broekriem aangehaald, want door de daling van de zilverprijs voelt ze zich genoodzaakt 20% van haar eigen compensatie in te leveren.

Alexco wil over de hele linie de productiekosten verlagen. In het eerste kwartaal van dit jaar waren de basiskosten (cash-costs) $16,10 per troy ounce. Daarin zitten nog niet alle kosten verwerkt. Het is dus niet vreemd dat deze mijn maatregelen neemt, nu de zilverprijs weer onder de $20 per troy ounce gezakt is.

Efficiëntie verhogen

Door de prijsdaling van zilver heeft Alexco de ontwikkeling van een nieuwe zilvermijn uitgesteld. Er zijn ongetwijfeld meer mijnbouwbedrijven die net als Alexco moeten snijden in de kosten. De aankomende winterperiode wil Alexco gebruiken om de vaste kosten omlaag te brengen. Op de langere termijn (2014-2015) wil het bedrijf haar verwerkingscapaciteit verder opschroeven tot 400 á 500 ton erts per dag.

Ook de goudmijnsector heeft last van de prijsdaling van goud en zilver. Nick Holland van Gold Fields zei onlangs nog dat goudmijnen een prijs van $1.500 per troy ounce nodig hebben om te overleven. AngloGold Ashanti, een andere grote goudmijn, heeft alvast een afschrijving van ruim $2 miljard gedaan. Door de prijsdaling van goud en zilver zijn ook de mijnaandelen relatief goedkoop geworden. Ten opzichte van het begin van dit jaar is het GDX (een ETF van diverse grote goudmijnaandelen) in waarde gehalveerd.

Bron: Mineweb

Zilververwerking bij de Yukon zilvermijn van Alexco

4 gedachten over “Zilvermijn moet deuren sluiten door lagere zilverprijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.