Goudproductie Zuid Afrika in oktober 46% lager door stakingen

AngloGold Ashanti Ltd. en Gold Fields Ltd., de derde en vierde grootste goudproducenten ter wereld, waren genoodzaakt al hun mijnen in oktober te sluiten als gevolg van de stakingen. De lagere mijnproductie kost de Zuid-Afrikaanse economie waarschijnlijk een half procentpunt aan economische groei, aldus de Lungisa Fuzile. Fuzile houdt zich als National Treasury Director General van Zuid-Afrika bezig met de economische ontwikkeling van het land.

Zuid-Afrika stond in 2011 op de vijfde plaats van landen met de grootste goudproductie. Met 190 ton goud per jaar is Zuid-Afrika al lang niet meer de grootste goudproducent, die rol vervult China met een mijnproductie van 355 ton. De Zuid-Afrikaanse mijnbouwsector was in 2011 goed voor 7% van de wereldwijde goudproductie. Als we aannemen dat de Zuid-Afrikaanse goudmijnen het hele jaar door een gelijkmatig productieniveau hebben betekent de daling van 46% in oktober een 'verlies' van bijna 8 ton aan goud.

Afgelopen zomer waren de stakingen in diverse platinamijnen in Zuid-Afrika veelvuldig in het nieuws. Ook wij hebben daar de nodige aandacht aan geschonken. De stakingen bij onder meer Lonmin en Amplats, twee grote platinaproducerende mijnbouwbedrijven, brachten de platinaprijs in een paar weken tijd van $1.400 naar bijna $1.700 per troy ounce. Met een loonsverhogingen van 11 tot 22 procent wist de Lonmin een einde te maken aan de stakingen. 

Bron: Bloomberg

Mijnproductie Zuid-Afrika in oktober 46% lager door stakingen (Afbeelding via Newscientist)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.