De goudprijs zakte de afgelopen week van €960,64 naar €952,20 per troy ounce (-0,88%), waarmee de winst van een week eerder vrijwel volledig ongedaan werd gemaakt. Een beter dan verwacht banencijfer uit de VS zette de prijzen van alle edelmetalen opnieuw onder druk. Er kwamen in september 248.000 nieuwe banen bij, veel meer dan waar analisten op rekenden. De werkloosheid daalde tot 5,9%, maar dat kwam ook doordat meer Amerikanen niet langer als werkloos worden aangemerkt.

Beleggers waren in elk geval positief gestemd over het banencijfer, want de beurzen in de VS sloten de dag met een winst van ruim een procent af. Het koersverlies van goud is nog bescheiden vergeleken met de daling van de zilverprijs, want de prijs voor een kilo daalde van €447,30 naar €432,87. Omgerekend is dat een verlies van niet minder dan 3,23%, waarmee de zilverprijs niveaus opzoekt van begin 2010.

goudprijs-5okt2014

Goudprijs in euro’s per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-5okt2014

Zilverprijs in euro’s per kilo (Bron: Goudstandaard)

Sterke dollar drukt goudprijs

In dollars daalde de goudkoers van $1.218,28 naar $1.191,47 per troy ounce (-2,2%) en ging de zilverkoers van $17,65 naar $16,86 per troy ounce (-4,48%). De grotere verliezen in termen van dollars laten zien dat de Amerikaanse munt weer wat sterker is geworden ten opzichte van de euro. De Europese munt staat al een tijdje onder druk als gevolg van de extreem lage rente in de Eurozone, het uitblijven van een krachtig economisch herstel en de plannen van de ECB om monetaire stimulering toe te passen. In de VS is de centrale bank juist bezig met het afbouwen van de stimulering, terwijl er voor de middellange termijn een rentestijging op het programma staat. Een hogere dollarrente maakt het aantrekkelijker om dollars aan te houden.

China wil meer goud bezitten dan de VS

China wil op termijn een grotere goudvoorraad hebben dan de VS, zo verklaarde Song Xin van de China Gold Association in een ingezonden artikel op de Chinese site Sina Finance. Dit artikel werd eind juli al gepubliceerd, maar kreeg pas deze week aandacht van de Westerse media. Koos Jansen van Bullionstar schreef er afgelopen week een uitgebreid artikel over.

china-gold-bars

China wil meer goud hebben dan de VS

Verkopen munthuizen gestegen

In de maand september daalde de prijs van goud met meer dan 5%, terwijl zilver een nog grotere koersdaling liet zien. Toch laten beleggers zich niet door deze ontwikkeling afschrikken, want de bekende gouden en zilveren beleggingsmunten werden in de afgelopen maand goed verkocht. De US Mint zag de verkoop van gouden munten stijgen naar het hoogste niveau sinds begin dit jaar. Ook de Perth Mint deed goede zaken, want de verkoop in de maand september kwam uit op het hoogste niveau in 11 maanden tijd. Over het hele jaar bezien verkopen de munthuizen dit jaar beduidend minder goud dan vorig jaar, maar de verkoop van zilver loopt opvallend goed.

Een negatieve uitschieter was er ook. Het Oostenrijkse munthuis zag een scherpe daling in de verkoop van zilveren munten, voornamelijk als gevolg van een hoger belastingtarief voor deze munten in Duitsland. Deze belangrijke afzetmarkt viel weg, waardoor ook een deel van de omzet verdween. Het munthuis gaat zich daarom meer op de Amerikaanse markt richten.

verkoop-zilver-perthmint-sept

De verkoop van zilveren munten is niet veel slechter dan vorig jaar (Afbeelding van Hollandgold)